Wijnproeverij bij de ‘Ilja Gort van Twente’: “Dit is serieuze wetenschap, en nog lekker ook”

29 jun , 7:59 Nieuws
86d4a563 f12b 4dfc 9a51 a08ed7790ff21
Mark Mensink

Op een schijnbaar onbeduidend stukje grond in buurtschap West-Geesteren, waarover experts nog maar enkele jaren geleden zeiden dat het telen van druiven voor wijn schier onmogelijk zou zijn, snakken inmiddels duizenden wijnranken naar ieder zonnestraaltje.

Hier begint de ‘ontdekkingsreis’ van een gemixt gezelschap, dat op deze vrije weekenddag van een wijnproeverij gaat genieten. Maar eerst krijgen ze een stukje ontstaansgeschiedenis over De Wijnmakers, hen kundig uitgelegd door sommelier Jeroen Ziel. Samen met collega Rob Kleinsman wist hij zo’n 20 jaar geleden relatief gezien maar een beetje over wijn. Begonnen in een eenvoudige grastuin te Harbrinkhoek, met wat stekjes van druivenplanten van de opa van Rob, kregen ze al gauw de zeer welkome ondersteuning van Robert Spenkelink en andere krachten.

In mei 2017 ontstond De Wijnmakers uit deze hobby. Gestart met een wijngaard van 2,5 hectare, hebben de heren inmiddels 12 hectare onder hun hoede. Na 5 jaar wijnbouw werd het tijd voor een nieuwe uitdaging, een eigen horecazaak. In november 2022 zet het ondernemende drietal een reuzestap door restaurant Vinck te beginnen, in het pand van fruitboerderij Land van Maas en Webbink.

Ook beschrijft Jeroen het heden, waarin het bedrijf steeds verder groeit en bloeit, en stipt hij onder meer de toekomstige uitbreiding van de bottelarij aan – een noodzaak vanwege de verwachte productietoename. Tussendoor volgt de uitleg over het kweken en onderhouden van de wijnranken, iets waarvoor je eigenlijk een universitaire graad in horticultuur zou moeten bezitten om alles goed te begrijpen, inclusief verhalen over de vele probeersels die de mannen in de loop der jaren hebben uitgevoerd.

“Dit is serieuze wetenschap, en nog lekker ook”, laat pensionado Ton uit Bergschenhoek zich ontvallen. “Wijnmaker word je niet van vandaag op morgen. Het is een kwestie van jarenlang experimenteren en ook gewoon fouten dúrven maken.” Hij en zijn vrouw Myrène hebben deze proeverij cadeau gekregen van een zoon, die ook al eens zelf enthousiast deelnemer was. “Wij zijn wijnliefhebbers pur sang. Héérlijk vinden we het. Plus, van dit soort verhalen word je toch automatisch enthousiast?”

“Veel mensen beseffen het geeneens, maar in ons land wordt prachtige wijn gemaakt. Toch mag ik dit van sommigen nog steeds niet hardop zeggen... Namelijk dat onze wijnen zich inmiddels echt wel kunnen meten met de wijnen uit de traditionele wijnlanden”, zegt Ziel. Onomwonden: “Sterker nog, we zijn gewoon veel beter dan de massaal geproduceerde wijn uit dat soort landen. Gelukkig zijn etiketten met daarop alle ingrediënten tegenwoordig verplicht, want anders wist je helemaal niet wat je naar binnen giet – bij dat soort wijnen.”

Binnen in het restaurant, op de eerste verdieping, is de proeverij. En niet zomaar een wijnproeverij, er komen uitsluitend zelfgeproduceerde wijnen voorbij. Dus van eigen land, zelf geoogst; helemaal uit eigen hand. Zonder pesticiden, alleen natuurlijke middelen en zeker geen chemische toevoegingen. “Proef Twente met al je zintuigen”, zo omschrijft het restaurant dit.

Het begint heel serieus en alle deelnemers buigen zich eerst nog aandachtig over de smakenkaart, maar na proefglaasje nummer vier – een rosé met de passende naam Teut – is overal gegiechel hoorbaar. “Ilja Gort is er niks bij”, grappen Milou (Hennie voor vrienden) en Abby uit Lemelerveld. “We hebben net anderhalf uur gefietst en gaan ook zo weer terug naar huis. Al is dat misschien met een kleine omweg... Heel gezellig dit, moeten we vaker doen.”

Iedere zaterdag en zondag om 14 uur is er een soortgelijke wijnproeverij, waarvoor iedereen uiteraard moet reserveren. Op afspraak, alleen voor groepen vanaf zes personen, is het ook op andere dagen mogelijk.