Carnavalsclub WirWar uit Tubbergen bestaat inmiddels 11 jaar, in carnavalstermen het eerste lustrum.
Reden voor de WirWar om dit jaar extra uit te pakken in de optochten, het jubileum goed te vieren, maar ook om terug te blikken. Het was 11 jaar geleden de familie Tijink die het idee had om een carnavalsclub op te richten waar families uit heel Tubbergen zich bij konden aansluiten, om zodoende gezamenlijk als loopgroep aan optochten mee te doen en carnaval te vieren.
Direct in de prijzen
De gedachte was dat er meer families waren die op zoek waren naar een dergelijke club. Nadat er een aantal families werden gevraagd middels een brief in de brievenbus bleek al snel dat dit inderdaad zo was. In een mum van tijd kwamen er aanmeldingen van gezinnen uit het hele dorp, met kinderen van klein tot groot, met in totaal circa 80 personen. Door deze gevarieerde samenstelling werd de naam WirWar bedacht, was de carnavalsclub geboren en kon men aan de slag met de voorbereidingen voor de eerste optochten.
In het eerste jaar werd Marktplaats afgestruind op zoek naar carnavalspakken in de juiste aantallen en maten, om deze uiteindelijk in het zuiden van het land met auto’s en aanhangers op te halen. Toen direct de eerste prijs werd behaald bij de grote loopgroepen in de optocht in Geesteren en de vijfde prijs bij de verlichte optocht in Tubbergen werd iedereen alleen maar enthousiaster. Dit smaakte naar meer.
Eigen ontwerp
De daaropvolgende jaren werden er weer prijzen behaald, en vervolgens werd besloten om de kleding zelf te gaan maken. Op diverse keukentafels, maar ook in diverse garages en tuinhuisjes snorden de naaimachines en werden de pakken steeds mooier. Ook de accessoires, onder andere vaak prachtige hoeden werden zelf gemaakt en versierd.
Sinds 2015 mag de WirWar gebruik maken van een ruimte in het pand van Uniek Fysiotherapie. Hier kan men nu gezamenlijk werken aan de pakken, met als groot voordeel dat, naast extra gezelligheid, de spullen niet elke avond weer opgeruimd hoeven te worden.
Veel mensen denken dat meedoen aan een optocht niet veel meer is dan een pak aantrekken en een rondje lopen. Niets is minder waar. Een aantal maanden na de carnaval worden de diverse commissies al weer samengesteld, komen ideeën bovendrijven, stoffen uitgezocht en proefpakken gemaakt. Ook het meedoen aan de verlichte optocht kost veel extra energie omdat alle pakken, hoeden en verdere accessoires op tijd moeten worden voorzien van duizenden lampjes.
Albergen?
Vanaf 2008 loopt de WirWar mee met de verlichte optocht in Tubbergen, de optocht tijdens de Papsleef'ndag in Geesteren en de grote optocht op Rosenmontag in Tubbergen. Dit jubileumjaar gaat de WirWar misschien ook voor het eerst gaat meelopen in de optocht in Albergen.
Trots
Vol trots verkondigt de WirWar dat ze altijd hebben meegestreden voor de prijzen bij de grote loopgroepen. Vele hoofdprijzen zijn de afgelopen jaren dan ook behaald, die dan uiteraard ook telkens uitgebreid gevierd werden.
Al jaren zijn er een aantal vaste sponsoren die met hun financiële bijdrage de carnavalslieden steunen. Dit jubileumjaar zijn er een aantal extra sponsoren bij gevonden, zodat de clubleden er in het jubileumjaar nog mooier uit kunnen zien in de optochten.
Op vrijdag 11 januari jongstleden is er een groot jubileumfeest gehouden waar naast alle (oud-)leden ook de vaste sponsoren, de TVCO (Twentse Verlichte Carnavalsoptocht) en afvaardigingen van andere carnavalsverenigingen uit Tubbergen bij aanwezig waren. Natuurlijk ontbraken ook niet de hoogheden en hofdames van de Schaop'nböll'kes en Schaop'nköpkes, en ook de hoogheden van de Fortburgers waren present. Samen is er een geweldig feest van gemaakt.