Schaepman – Een miljoen tekort

Een column van het pseudoniem Schaepman.

Een miljoen te kort op de begroting van de gemeente Tubbergen. Het lijkt heel wat in ieder geval, als simpele burger maar… is dat veel? Zo’n 1 miljoen? Op een begroting van tientallen miljoenen is dat relatief gezien een klein tekort, zeg maar hetzelfde als een tekort van 1.000 euro per jaar voor een normaal gezin. Dat is dus per maand een bedrag van 85 euro dat bespaart moet worden, relatief gezien dan. En dat is gelukkig oplosbaar, kwestie van prioriteren, keuzes maken, sommige dingen niet meer doen, sommige dingen met minder mensen doen, anders kijken, anders denken.
Ik zou beginnen om voor ambtenaren het tijd en plaats  onafhankelijk werken in te voeren, gewoon, met een laptop, een printertje, een spreekuur etc. En in plaats van in het gemeentehuis gaan we de ambtenaren verspreiden over de verschillende kerkdorpen, om daar de leefbaarheid ook weer te vergroten. Dus gewoon van 8 tot 5 lekker werken in , op dat moment onbezette maar wel betaalde gemeenschapshuizen, dorphuizen, loketfuncties in supermarkten en bij zorginstellingen, voetbalkantine’s, maar vooral aansluiten bij de lokale bevolking, een oor en oog voor kleinschaligheid, weten wat speelt in Manderveen, in Fleringen, in Harbrinkhoek, Reutum, Geesteren. Terug naar de burger in de dorpen en de kernen.
Grotere vergaderingen en overleggen kunnen overdag prima in plaatselijke cafés. De huidige baliefunctie in het gemeentehuis hoeft niet meer te schreeuwen als je per ongeluk iets te ver doorloopt, nee, alles zo klein, puur en terug naar dorp en buurtschap dat dat soort balies kunnen worden opgeheven. Spreekuur bij zaal Waaijer in plaats van op audientie in het gemeentehuis. Lokale verbondenheid en digitale communicatie voor grotere werk of projectgroepen. Kan allemaal en is vooral veel leuker, gezelliger en leefbaarder.
En omdat de exploitatiekosten van het grote maar ooooh zo lelijke gemeentehuis vervallen ( is dus 1 miljoen besparing op de exploitatie ) gaan we op deze geweldige plek, op een heel mooi plein, nu eindelijk hele mooie dingen doen. We gaan er een geweldig mooi aantrekkelijk plein van maken waar van alles gebeurt , met reuring, met plezier. Horeca in stijl gebouwd, in stijl van het oale roadhoes zeg maar.De huidige kapsalon zal uberhaupt verbouwd moeten worden tot bistro/cafe. Alles zal op basis van een masterplan gebaseerd op visie tegen het licht worden gehouden. En de Horeca-ondernemers worden evenementorganisatoren in plaats van kroegbaas. Zij gaan zich inzetten om allerlei evenementen te organiseren, en dat alles zonder een evenementencoordinator. Ik weet zeker dat Laurens, Harrie, Edward, Joris, Ruud en nog vele kroegbazen dat veel beter kunnen, het bespaarde geld kan dan verdeeld worden over deze horecamannen voor alle inzet. En dan een oproep aan eenieder om ook op dat soort evenementen langs te komen, of het nu in Fleringen, Geesteren Albergen, Reutum of Tubbergen is, maakt niet uit, maar ondersteun dan die evenementen zodat ze behouden blijven.
Schuttersfeesten weer onder de toren, beachvolleybal, wijnproeverijen, voetvolleytoernooien,sportevenementen, dorpsfeesten, dag voor 50 plusser, nog meer focus op paardesportevenementen, straat en pleinvoetbal in samenwerking met de voetbalverenigingen etc, etc. Maar ook de bevolking, verenigingen, caranavalsclubs, ondernemers participeren, doen en denkt mee, helpen, ontwikkelen. Juist, om met elkaar te creeren, te leren en te beleven. Om elkaar te ontmoeten en goed te doen, om toeristen te trekken die vanuit de geweldige omliggende landschappen in dorpen komen die aansluiten bij die beleving. En dat doen we in alle dorpen en buurtschappen, juist nu, juist in deze tijd is samenwerken met elkaar maar bovenal aandacht voor elkaar het allerbelangrijkste. En dat kan een gemeente niet alleen! Dat kan alleen als we allemaal, ieder dorp, iedere gemeenschap meedoet en mee participeert.
Die 1 miljoen tekort is de grootste kans om het nu, juist nu, te veranderen!
0