Jules Lucas – Evolutie

Foto: Redactie

Charles Darwin (1809-1882) heeft een groot deel van zijn leven er aan gewijd om een theorie te ontwikkelen hoe de evolutie werkt. Vijf jaar lang (1831-1836) voer hij de wereld over met zijn schip de Beagle. De Britse schrijver en avonturier Redmond O’Hanlon heeft dat ter gelegenheid van het 200e geboortejaar van Darwin in 2009/2010 met de klipper de ‘Stad Amsterdam’ samen met de achterkleindochter van Darwin nog een keer dunnetjes over gedaan. Dat leverde een fantastische 35-delige documentaire ‘In het kielzog van Darwin’ op. De rest van Darwins leven heeft hij grotendeels gewijd aan het bestuderen van het materiaal dat hij in die vijf jaar verzamelde. Hij ontwikkelde daarmee, toen omstreden en nu de basis voor alle biologie, zijn evolutietheorie.

Mensen, meestal mannen, werken vaak gewild of ongewild mee om de evolutie te versnellen. Onterecht wordt ‘survival of the fittest’ wel eens verward met het ‘recht van de sterkste’. Veel meer gaat het om de slimste, die zich het best kan aanpassen aan de veranderende omstandigheden.

Met name mannen willen dit spanningsveld, bewust of onbewust, nog wel eens opzoeken. Dat leidt vaak tot ‘ongelukjes’. Daar is een echte award voor bedacht, u raad het al, de Darwin Award. Deze wordt, helaas vaak postuum, uitgereikt aan een persoon die met gevaar voor eigen leven, bewust of onbewust, een bijdrage heeft geleverd aan de evolutie.

Er zijn veel goede voorbeelden van winnaars van deze award. Bijvoorbeeld een gevangene waarvan de doodstraf net is omgezet in levenslang en die zittend op de mooie roestvrij stalen wc in zijn cel in een hobby-aanval een elektriciteitskabel doorbijt en wordt geëlektrocuteerd. En een terrorist die een bombrief onvoldoende frankeert en hem vervolgens nieuwsgierig openmaakt als hij hem na een tijdje ‘retour afzender’ krijgt.

Ik zou graag op de valreep van 2014 een drietal vrijwilligers voor de Darwin Award 2015 willen nomineren.

Ik wil graag zien of Badr Hari de intercity Amerfoort-Amsterdam met een high-kick uit de rails krijgt.

Ik wil graag zien dat Wilders in de zomervakantie test of het Marokkaanse strand wel wit genoeg is.

Ik wil graag zien dat de sportieve Poetin de hoge skischans in Sotsji persoonlijk test.

Dat lijkt mij een goede bijdrage aan de evolutie.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden