Schaepman – Alaaf

Foto: Redactie

De carnavalstijd is weer aangebroken. Al een tijdje trouwens, eigenlijk al in oktober bereikte mij de eerste berichten van het naderende feest der zotten. De voorbereiding voor de nieuwe prinsen is dan in volle gang. Wie o wie wordt de nieuwe prins, vorst of groothertog en wie mag hem vergezellen bij een programma wat zijn weerga niet kent.

En dan begint het gedurende het eerste half jaar in verschillende media; Prins Jan bezoekt de buren, prins Arie rijkt de prijs uit aan de roomskatholieke kanariefokvereniging, prins Jan bezoekt 83-jarige, prins Henk heeft een nieuwe sticker op de auto, enzovoort, enzovoort. In eerste instantie kun je er nog wel om lachen maar het wordt hoe langer hoe gekker. Het zijn net een stel roodborstjes die hun borstjes opzwellen. Wie staat het meest in Op en rond de Essen, wie heeft de grootste medaille, wie heeft de meeste like’s op facebook, wie staat het meest op internet, wie heeft de grootse hofauto of bus en wie heeft het mooiste carnavalspak?

Op dit moment staan de Dubbelkiekers op ruime afstand op de eerste plaats. Ongelooflijk hoe zuurstokjesroze het prinsenpak is uitgekozen. Daar valt het stemmige blauw of groen van andere verenigingen bij in het niet. Ik weet zeker dat je met zo’n roze pak in bepaalde kringen enorm gaat scoren, zeker met zo’n altijd durende witte glimlach. Het Böllke heeft al belangstelling getoond!

En ook met de berichtgeving staan ze ruim op plaats één, alleen dit carnavalsseizoen al minimaal vijfentwintig persberichten; de poes van de buren heeft jongen, de prins komt zowiezo langs met een onderscheiding. Kerstboom opzetten, de prins komt langs. En collegaprinsen worden niet met auto’s maar met… vrachtauto’s opgehaald, nogmaals, met vrachtauto’s opgehaald om bij elkaar te komen voor een foto. Ik sprak een vrachtwagenchauffeur van Heisterkamp die me kon meldden dat ze dit een paar keer per jaar deden… voor groepen verstandelijk gehandicapten! En dan nu dus voor een groep prinsen. Vraag me af of ze nog naar voorbijgangers geclaxoneerd en gezwaaid hebben maar het zou me echt, maar dan ook echt niks verbazen.

Maar als ik vervolgens zie wat carnaval veroorzaakt in onze gemeente, dan kun je alleen maar trots zijn wat er hier… boven de rivieren gebeurt. Ieder jaar worden de carnavalswagens mooier en groter, worden de loopgroepen kleurrijker en gevarieerder, worden de optochten langer en is de verlichting nog mooier. Hele groepen, vooral jongeren, liggen de hele herfst en winter te knutselen aan de mooiste praalwagens. Geweldig om te zien hoe hele groepen, gezinnen, kinderen eigenlijk hele gemeenschappen zich inspannen om er met elkaar een geweldig feest van te maken.

In Oldenzaal hebben ze het graag over de grote twentse carnavalsoptocht, nou, vorig jaar was de optocht in Geesteren langer, beter maar vooral veel en veel mooier. Wagens van de Kroegtijgers, DKW, Mander, Manderveen, C.V. Ketel, Oranjewijk, Fortburgers maar ook groepen uit Albergen, Harbrinkhoek, Reutum, Harbrinkhoek, noem maar op. De ene nog mooier dan de ander, met nog meer draaiende delen, nog meer kleur, nog meer techniek. Maar ook de optochten in Albergen, Langeveen en niet te vergeten de verlichte optocht in Tubbergen maken het carnavalsfeest een ongelooflijk gebeuren. En altijd doet de gehele gemeenschap van Manderveen met enorme loopgroepen mee, over saamhorigheid gesproken!

Vrijwilligers zijn bij alle verenigingen op alle fronten in de weer om er met elkaar iets heel moois van te maken, mooie gala-avonden met geweldige buuts en acts, kindercarnaval met traktaties en de organisatie van heel veel geweldige optochten in deze gemeente.

Grote winaar is het publiek. Dat hoeft echt niet naar Köln, Düsseldorf of Den Bosch om echt mooie optochten, geweldige evenementen en mooie loopgroepen te zien. Dat kan in ieder plaats in onze gemeente. Het mooiste is eigenlijk nog hoe al die verenigingen met elkaar samenwerken. Samen onderdelen uitzoeken, samen kleding kopen om kosten te besparen en samen elkaars feesten in grote getale bezoeken om het vooral betaalbaar, bruisend en leefbaar te maken, met respect voor elkaar, in grote saamhorigheid en met echte aandacht voor elkaar. Daar kunnen we als inwoners met elkaar enorm trots op zijn. Ik hoop in ieder geval nog jaren van het feest der zotten, de saamhorigheid en alle geweldige evenementen te genieten!

Alaaf

Reacties