Sybren Bons – De absurditeit van het selfie paradijs

Foto: Redactie

Snapchat is hot. Twee jaar na de lancering van de applicatie, waarin gebruikers foto’s naar elkaar versturen die na enkele seconden verdwijnen, is het nog altijd razend populair. Aangezien de oudjes Facebook langzaamaan overnemen door een terreur aan ‘Like, Share & Win’ berichten storten wij ons op het volgende sociale platform.

Ook ik ben hieraan ten prooi gevallen. Elke dag is het wel een komen en gaan van foto’s. Af en toe vergezel ik m’n ‘Snap’ met een filter of tekening, en m’n vrienden weten zodoende dat ik nog leef. De laatste tijd merk ik echter dat er verschillende soorten ‘snappers’ zijn. Om jullie een beeld te kunnen geven heb ik die mensen onderverdeeld in een paar categorieën:

1. The bored ones

Veruit het grootste gros van alle snappers. Is een aandachtstrekker wanneer die zich ook maar één seconde verveelt. Wanneer er huiswerk gemaakt moet worden of momenten in een saai weekend zijn de bloeiperiodes. Meestal lastig om op te reageren want ja, wat moet je er op reageren?

2. De modellenclub

We houden er van om mensen te laten zien hoe mooi we wel niet zijn. Snapchat is hiervoor het perfecte medium. Met een klein beetje make-up denken veel vrouwen dat ze de nieuwe Doutzen zijn en flikkeren er een selfie in. Deze groep snappers valt op doordat je opeens na weken van stilte een snap ontvangt. Hieruit mag je de conclusie trekken dat ze erg trots is op het resultaat. Deze mensen moet je niet verwarren met de onzekere shiners. De in het Twents ook wel genoemde ‘lelke wiemn’ staan dikwijls met een half gezicht op de foto en plaatsen we dan ook in de submodellenclub.

3. De voedselgek

Elke snapper heeft ongetwijfeld een ‘let even op mijn gezonde maaltijd’-bericht de wereld in gegooid. Bovendien ben je tegenwoordig maar vreemd wanneer je besluit je maaltijd niet te fotograferen. Snappers die 24/7 hun voedsel kenbaar maken, herken je onder andere aan de calorieënteller in hun dieet-app en de Instafood posts.

4. De beschonken nachtbrakers

Hier en daar vind je nog wel eens een persoon uit het fissa ras. Na enkele alcoholische drankjes naar binnen te hebben gekieperd pakken ze de telefoon en versturen tientallen Snaps. Vaak met een negatief resultaat zoals wazige selfies, springende idioten en zwarte vlekken.

De critici van twee jaar geleden zagen Snapchat als een korte hype maar kregen ongelijk. Snapchat is een blijvertje. Maar dat Snap je inmiddels wel.

Reacties