Jules Lucas – Niks Koning. Fuck de aandelenhandel!

Foto: Redactie

Als je 20 bent dan denk je nog niet aan beleggen.

Als je 30 bent heb je geen tijd om te beleggen.

En als je 40 bent, of in mijn geval bijna 50, ben je blij dat je er nooit aan bent begonnen!

Beleggen op zich is nog niet zo fout, zeker als je je richt op een ander rendement, waar onze groenste bank van Nederland zich op richt. Maar dit weerhoudt mij niet van mijn stelling en stellige overtuiging: De volledige aandelenhandel zou wereldwijd verboden moeten worden! We kunnen zonder. Het voegt niets toe aan onze maatschappij. Het wakkert alleen perverse prikkels aan om zo veel mogelijk geld bij elkaar te harken met fictieve digitale deeltjes bedrijf. Deze geven over het algemeen geen goede weergave van de daadwerkelijke waarde van dat bedrijf. En zeker niet als dat ook nog eens gaat over vaag samengestelde fondsen, waar zelfs de handelaren en de banken niet de intrinsieke waarde van kunnen bepalen. Daar zijn we inmiddels door schade en schande wel achter gekomen. En dan heb ik het nog niet eens over de nog veel vagere speculaties met put of call opties  en wat al niet meer om eventuele verliezen aan de ene kant af te dekken met nog onevenwichtiger producten aan de andere kant.  We zijn overgeleverd aan een stel stresstypes op de beurs die onder een vergrootglas liggen en daarmee het sentiment van de economische ontwikkelingen onevenredig zwaar beïnvloed. Wij Nederlanders zijn nota bene de uitvinders van het aandeel in onze door Jan Peter Balkenende nog zo geroemde VOC-(mentali)tijd.

We kunnen nog steeds leren van de Tulpenmanie in de 17e eeuw (Les 1 in de reeks ‘beleggen voor dummies’). 400 jaar geleden en nog steeds niets van geleerd. Toen gingen ook veel te veel mensen investeren in iets waar zo absoluut geen verstand van hadden. Ook toen won de hebzucht het van het gezonde verstand.

Is een voetballer 30 (Depay) of 100 (Bale, die overigens net als Robben niet eens goed met rechts kan schieten) miljoen waard? Of is een schilderij van Picasso 160 miljoen waard? Ik ben geneigd om meer vertrouwen in dat laatste te hebben, maar op een gegeven moment is het wat een gek ervoor geeft.

Nu ben ik niet zo’n overtuigde GroenLinkser, maar Jesse Klaver, de jongste fractievoorzitter ooit in de Tweede Kamer, heeft wel een punt als hij het heeft over economisme. Alles wordt uiteindelijk alleen maar vertaald naar een financiële waarde. Dat kan niet. Er is meer tussen hemel en aarde. Zonder religieus te worden overigens. Daar zal ik niet makkelijk op betrapt worden.

Het gaat naar mijn idee mis op het moment dat je niet investeert in een bedrijf waar jij vertrouwen in hebt dat het goed gaat doen en dat je meeprofiteert van hun winst. Het gaat fout als je aandelen gaat kopen puur met het idee ze met winst weer te verkopen los van welk idee of gevoel je hebt bij dat bedrijf. Dan begint het al heel snel op gebakken lucht te lijken. Met geld maak je geld wordt er dan gezegd. Maar dat leidt nergens toe. Alleen maar tot verder egocentrisch winstbejag. Zou het niet veel beter zijn om met geld en de voldoende aanwezige kennis zinvolle producten te maken die zo af en toe de wereld ook nog eens een klein beetje beter maakt.

Niks Koning. Fuck de aandelenhandel!

Reacties