‘Wieltje de Voorste’

Foto: Redactie

De tijd gaat snel, ook in Tubbergen. Het is alweer tien jaar geleden dat de fietsenzaak van Harry Buyvoets, met de befaamde slogan ‘Wieltje de Voorste’, verdween.

Klantvriendelijkheid, vakmanschap en gezelligheid maakten destijds een feestje van een bezoek aan deze zaak. Je kon zo de werkplaats inlopen en de monteurs waren aanspreekbaar. Een ventieldopje of een nieuwe Gazelle met drie versnellingen, de afhandeling was hetzelfde. Of gewoon een praatje in de winkel met Harry, José of de schoonmaakster. Gewoon goei’ndag en ajuu, net als in de notenwinkel van de in 2015 overleden Jo Oude Kotte (Jodel Jo), maar dan met fietsen. Dat was de formule die sinds 1909 van vader op zoon ging, tot aan de nieuwe tijd, bezongen door Wim Sonneveld (Het Dorp) en later ook Harry ‘Wesselman’ (Het Oale Tubbig).

Tegenwoordig noemt de ondernemer zich directeur, de fietsenmaker wordt mecanicien en de verkoper is op papier een salesmanager. Anno 2021 zijn er nog veel meer moderniteiten. Zoals Tubbergen dat een city wordt genoemd en fiets schrijven ze met een Z; veel gekker moet het niet worden.

Maar nu iets over de echte fiets; die is meer dan ooit een groot succes. Of het nu gaat om de toer-, sport-, race- of veldfiets, al dan niet elektrisch, de keuze is enorm. En daar spelen handige jongens op in. De directeuren anno 2021 zijn ‘hoog’ opgeleid. Tegenwoordig kunnen zij in zowat elk willekeurig bedrijf hun kunstje laten zien: als het maar geld oplevert.

Nu komt er zelfs een tweede rijwielzaak in het dorp. De huidige fietsenwinkel verhuist naar de overkant. Nee, niet naar het pand van Jo, maar ernaast. De nieuwste rijwielzaak komt in het pand van Buyvoets. Snapt u het nog? Ik zal het kort uitleggen: de huidige fietsenmaker wilde bij verlenging van zijn huurcontract het onderste uit de kan en kreeg daarbij het deksel op z’n neus. In de krant stond onlangs een artikel over deze kwestie, maar dat vertelde niet het hele verhaal.

De naam Buyvoets staat nog steeds op het huidige pand, maar de bekende slogan is verdwenen. Harry en José zijn met ‘pensioen’. De schoonmaakster geniet van haar vrije tijd en de meeste mecaniciens waren reeds vanwege hun kwaliteiten door de concurrentie weggekaapt. De nieuwe directeur kiest vast en zeker een modieuze naam voor zijn rijwielzaak. Vanzelfsprekend in het Engels want Piet Pelle is natuurlijk veel te simpel en niet commercieel genoeg. Misschien wordt het wel iets met Bicycle, maar dan met twéé keer een Z. Er moet natuurlijk wel concurrentie blijven met de overkant.

Maar zelfs al zou er in Tubbergen een derde- of vierde rijwielzaak komen met op de voorpui een superslogan, dan nog zal het voor mij nooit meer worden zoals bij ‘Wieltje de Voorste’.

J. Kwibus, Tubbergen

Reacties