‘Oom agent’

Foto: Redactie

Het wel en wee in het doorgaans rustige Tubbergen kan zomaar worden verstoord met de komst van het Glashoes. De petitie die momenteel wordt verspreid zal de bestuurders niet het ultieme gevoel van trots geven en dan zijn er ook nog lui die daarover schrijven. Wat verschrikkelijk moet dat zijn. Maar deze keer niks over deze ambtelijke misstap, maar over een metamorfose uit 2017.

HET POLITIEBUREAU!

Stilaan verdwijnt het naar de achtergrond, maar nu iedereen het doorheeft klinkt de echo. Waar is de politie? Ook vroeger bestond er al een overeenkomst tussen de politie en een briefje van duizend: “Als je ze nodig hebt zijn ze er niet”. Maar net nu het iets beter werd zien we toch weer een verandering.
Zijn ze dan verdwenen of is er bezuinigd? Nee, ze noemen het reorganisatie. Meer voor minder of minder voor meer, dat is de vraag. Prioriteiten en samenwerken zijn de thema’s. Deskundigen spreken elkaar tegen, maar in Tubbergen tellen niet altijd de diploma’s. Wel bovenal het gewone boerenverstand.

Een aantal jaren heeft het aangerommeld, maar nu liggen alle puzzelstukjes op de juiste plek. Aanvankelijk had het gemeentebestuur haar bedenkingen, maar toen het in Den Haag uiteindelijk ernst werd hesen ook deze ‘deskundigen’ de witte vlag. Daarvoor zit je immers in de smurfenpolitiek. De politie is al jaren uit Tubbergen verdwenen. Af en toe zie je nog een surveillanceauto uit de grote stad en er schijnen voor negen kerkdorpen nog drie wijkagenten te zijn (een soort maatschappelijk werker, maar dan in uniform).

Nog niet zo heel lang geleden werd het nieuwe politiebureau gebouwd: 24 agenten en een heuse adjudant namen het gebouw in 1988 vol trots in gebruik, niet wetende dat het tijdelijk was. Een reorganisatie bij de politie in 2012 maakte een einde aan dit ‘sprookje’. Dat kan gebeuren. De grote vraag is echter: waar zijn die 24 Tubbergse agenten gebleven want er is inmiddels overal een te kort. Maar nog veel erger, wat hebben die lui al die jaren daarvoor uitgespookt? Iets wat nu niet meer gebeurt? U krijgt van mij niet het antwoord, maar met mijn boerenverstand weet ik het wel.

Aanvankelijk dacht ik dat deze agenten de overstap hadden gemaakt van het politiebureau naar het prachtig omgetoverd kinderdagverblijf KinderKroon. Maar dat is een misvatting. Momenteel wordt dit kinderdagverblijf gerund door 24 pedagogisch opgeleide dames. En die zien er toch echt heel anders uit dan 24 agenten. Hopelijk gaat zoiets niet gebeuren als in 2028 of daaromtrent de gemeenten gaan reorganiseren (één gemeente Twente). Nu zijn het nog allemaal kleine koninkrijkjes en daar valt voor Rutte 4 veel geld te halen. Zo’n reorganisatie betekent dan helaas wel het einde van het ‘Glashoes-sprookje’.

En wat de politie betreft, gewoon een beetje creatief zijn want met een beetje goeie wil kan er op het oude politiebureau/KinderKroon vast nog wel een politieheli worden ingevlogen om de kinderen de juffrouwen een uurtje te vermaken. Mocht dat te spannend zijn, dan kan ook de wijkagent langs komen voor een verhaaltje. In ieder geval kunnen dan ook de kleintjes later nog zeggen dat ze vroeger een zeldzaam personage in het echt hebben gezien: een politieman of -vrouw die we vroeger aanspraken met “oom agent”.

J. Kwibus, Tubbergen

Reacties