‘Veilig Tubbergen’

Foto: Onbekend

Bijna twee jaar geleden werd het dorp Tubbergen opgeschrikt door een bom.

Reeds in diepe slaap en dan vóór het alarm van de wekker wakker worden; vreselijk, wat een begin van de dag. Gelukkig was het alleen maar een Rabo-geldautomaat die werd ontwricht. Criminelen uit de grote stad hadden ons dorpje uitgekozen om te ‘pinnen’. Helaas voor hen lukte dat niet. Toen de in hoodie geklede bandieten reeds op de snelweg richting Utrecht terugreden, arriveerde vanuit Oldenzaal de politie om de vernielde geldautomaat af te zetten met rood/witte linten. Aldus Chantal. Een plofkraak-melding in het nieuwsblad en dat was het, maar ik denk er nog vaak aan.

Bijvoorbeeld als ik weer een bom of knallen hoor bij het ontstaan van een nieuwe Sara of Abraham in Tubbergen. En altijd precies om middernacht, terwijl ze misschien wel ‘s middags zijn geboren. Bijna elke week zo’n inmiddels ingeburgerd verboden spektakel. Mijn hond is al in behandeling bij een van de vele therapeutische specialisten in Tubbergen. De politie komt helaas niet met een rood/wit lint. Sterker nog, ze zijn helemaal onzichtbaar.

In theorie moet toezicht en controle toch vrij gemakkelijk te plannen zijn. Een kijkje in het bevolkingsregister leert dat er dit jaar (2021) in het dorp Tubbergen 67 personen 50 jaar worden. Data, namen en adressen staan erbij. Gewoon even aan de iPhone van de boa’s koppelen met een * en een piepje. Klokslag 00.00 uur gaat het illegale vuurwerk de lucht in. Hoe makkelijk kan het zijn voor de dorpscommando’s om hier verbaliserend tegen op te treden in de hoop dat we uiteindelijk gewoon met z’n allen kunnen doorslapen, want echt de meesten liggen dan al in hun mandje. Mochten er alsnog een paar zijn die nog niet slapen, dan willen die natuurlijk ook niet gestoord worden tijdens een andere hobby – zoals het op peil houden van de toekomstige Sara’s en Abrahams. Daarbij opgeschrikt worden is helemaal een ramp.

Maar het is een ouderwetse gedachte, want Boa’s zijn er alleen van 9 tot 17 uur en de politie hebben we verbannen naar de grote stad. Door deze bezuinig is Tubbergen volgens de laatste berekeningen wel veiliger geworden. Nu nog de boa’s naar Enschede en we doen het nog beter.

Dus als u om 00.00 uur wakker wordt van Cobra’s of knallende vuurpijlen: gewoon omdraaien, want Tubbergen is de veiligste gemeente van Nederland. Hoe mooi is dat? En mocht de wekker 03.30 uur aangeven, dan zijn het vast die kwajongens voor een herkansing om te ‘pinnen’. Ook dan omdraaien en doorslapen; het is maar een plofkraak zonder toezicht, in veilig Tubbergen.

J. Kwibus

Reacties