Kerstboom

Foto: CC0

Mijn buurman en ik zijn eigenlijk best ouderwets. Pas na 5 december komt de kerstboom uit de doos.

Tenminste… als we niet zijn meegenomen naar Spanje. De kerstboom zelf is dan wel weer modern, maar of je daar vrolijk van wordt is nog maar de vraag. Hij komt uit zo’n mega-tuincentrum. Daar waar duizenden kerstballen en led lampjes duizelingwekkend het beeld bepalen. Een ideetje van mijn buurvrouw die nogal ‘modern’ is aangelegd. Een gezamenlijke kerstboom aan een touwtje van de vlaggenmast, vóór in de tuin van een twee-onder-één-kap-woning in Tubbergen. Hoe burgerlijk kan het zijn? Overdag geen gezicht, maar in het donker wordt dat gecompenseerd door de vele led-lampjes.

Vroeger hadden we een echte kerstboom met gekleurde ballen in de tuin. Elk jaar verschillende kleuren. Tja, dat heb je dan met zo’n hippe buurvrouw. De kerstboom in de tuin versieren duurde in die tijd dan ook een hele middag, inclusief voor- en nabespreking. Goed voor de onderlinge verhoudingen: klussen met de buurman. Al zou ik zo’n karweitje nog liever klaren met de buurvrouw zelf, maar zij houdt het bij ideeën. Anno 2021 is het een kwestie van de ‘vlag’ hijsen.

Gelukkig hebben we beiden nog een kerstboompje in de woonkamer. Ouderwets met slingers en hangende paddenstoelen. Die van ons is elk jaar hetzelfde, terwijl die van de buurvrouw de jaarlijkse trend volgt. Leuk om te zien, trendy jongeren (zij is ruim 10 jaar jonger). Dat geluk heb ik dan wel weer.

Op 7 januari 2022 (dus na Driekoningen) wordt alles weer keurig opgeruimd en verdwijnt de hele santenkraam achter de schuifdeur op zolder. Maar eerst genieten van de maand december en natuurlijk van de kerstboom aan een touwtje. Ik wens u dan ook fijne feestdagen; zelfs op anderhalve meter!

J. Kwibus

Cookieinstellingen