Asielzoeker in Tubbergen

Foto: Redactie

Het went wel, maar als je reeds met pensioen bent wordt het woord asiel al snel gelinkt aan al die zwerfhonden en -katten waarvan het baasje eigenlijk niet op deze aardkloot thuishoort. Uitgezonderd natuurlijk die van de echte weglopers.

Nu de laatste tijd in bijna elk journaal het woord asiel valt, gekoppeld aan vluchtelingen, denk ik daar toch iets anders over. Ik vraag mij dan ook af of Tubbergen wordt aangewezen als dorp voor asielzoekers nu er spontaan weinig animo is om deze mensen onderdak te bieden. Een directe scheiding tussen echte vluchtelingen en kansloze gelukszoekers zou al een hele verbetering zijn, maar dat terzijde.

Opvangplekken zijn er wel: in Albergen, Tubbergen en Geesteren, terwijl Vasse, Reutum en Fleringen nog vergaderen. Maar met de ‘juiste’ bestuurders komt ook daar wel verandering in – als het niet nu al rond is. Ik hou niet alles bij, alhoewel ik daar tijd genoeg voor heb.

Het zou zo maar kunnen dat Tubbergen door staatssecretaris van Justitie en Onveiligheid Ankie Broekers-Knol (75) verplicht wordt om (meer) vluchtelingen op te vangen. Met een telefoontje aan Jon (dames onder elkaar) is dit zo geregeld.

De gebouwen hiervoor staan al jaren in de wacht. Grote panden waar met een beetje aanpassing honderden mensen tijdelijk kunnen worden opgevangen. Niet alleen de oude sporthal, zoals een paar jaar geleden, maar ook leegstaande kerken en bedrijfsgebouwen zijn er volop. Wat dacht u van het fabriekspand aan de Boskampstraat (Manderley Fashion) of Von Bönninghausenstraat (Bekhuis). Straks komen daar ook de radiatorenfabriek Brugman bij en het grote pand van Schrameijer Meubelen. En dan hebben we ook nog het gemeentehuis zelf. Of wordt het nieuwe Glashoes meteen kanshebber?

Het zijn vooralsnog vragen met de bijna zekerheid dat Johan K. bezwaar zal aantekenen want nu het plan De Esch in volle glorie uit de grond wordt gestampt is het tijd voor iets nieuws. Dit keer heeft hij wel een punt want de woningen zijn ook hier schaars en de uitkeringen rijzen de pan uit.

Lijn 64 naar Almelo lijkt in ieder geval wel krachtig beveiligd te kunnen worden. Daarover geen zorgen dus. Deze week zag ik één van de nieuwe handhavers in ons dorp. Een sportieve en potige BOA waar menig politieagent of agente jaloers op zal zijn. Of ben ik nu ouderwets en gelden tegenwoordig andere competenties? Ik weet het niet, het gaat snel tegenwoordig. In mijn tijd was een asiel toch iets anders, maar dat had ik al verteld. Sorry.

J. Kwibus

Reacties

Cookieinstellingen