Veilig met Jarno

En weer gaat het mis in Tubbergen. De verkeersdrempels zijn te hoog. Ja dat heb je met die dingen. We creëren onze eigen luxeproblemen. Alles wat het rijden in een auto leuk maakt wordt aan banden gelegd. Straks nog een helm op in je vierwieler, dubbele autogordels, een stevige staalconstructie (rolkooi) van wie anders dan staalbedrijf Tassche, een snelheidsbegrenzer, een schuimrubberen bullbar en nog veel meer denkbare veiligheidsvoorzieningen.

Totdat we de auto laten staan en met de bus van Keolis naar de supermarkt gaan. Vroeger noemden ze het gewoon de TET. Na deze eenvoudige naam kwam Syntus, maar ook dat was te simpel. Nu is het Keolis, niet de verwarren met kolere want ze rijden aardig op tijd, al zitten er zelden passagiers in. Net als de KLM hebben wij ook dit bedrijf aan de Fransen overgedragen. Oui oui, we bint alles kwie(t).

Die hoge drempels zijn er voor onze veiligheid, zeggen ze, terwijl Tubbergen, sinds het vertrek van de politie in 2016 elk jaar veiliger wordt. Alleen op afroep komt er nog een agente tenzij ze bij een aanrijding staat in bijvoorbeeld Losser. Dan duurt het iets langer, vooral wanneer ze op de mountainbike komt.

Maar nu lees ik dat ook de bussen in Tubbergen last hebben van de drempels in de Julianastraat. Dat moet ik even corrigeren. Het zijn niet de bussen, maar de chauffeurs die daar last van hebben. En dat is erg vervelend. De heren (tegenwoordig ook veel dames, want parkeren hoeft niet) rijden met de chronometer op het dashboard en haasten zich naar de volgende verlaten bushalte. Hopelijk lezen zij ook dit stukkie en zal ik gratis tips geven zodat zij nooit meer een drempel raken:

  1. Ruim vóór de drempel snelheid minderen tot stapvoets.
  2. Nooit remmen kort voor de drempel (anders duikt de lange voorkant van de bus op de drempel).
  3. U raadt het al, geen centje pijn.
  4. Wie er niet uitkomt moet even met Jarno bellen. Hij kan het als geen ander.

Toch zijn het niet de bussen waar het gevaar vanuit gaat, maar auto’s en motoren, vooral de ‘sportieve’ rijder en rijdsters.

Of het nu op de Uelserweg is met al die uitdagende chicanes of op de Bruno van Ommenstraat, Molenstraat, Lodewijkstraat en al die andere straten, overal loeren die verschrikkelijke stuiterende monsters. Maar ook in de andere kerkdorpen is het niet veel beter. Het wordt tijd voor een andere aanpak.

De drempels vormen namelijk een uitdaging voor veel automobilisten die deze obstakels met agressieve aanvalslust tegemoet rijden. Wat mij betreft verdwijnen morgen nog alle drempels. Plaats bij binnenkomst in elk dorp een bord 30 km en klaar is Kees (even te herinnering, dit betekent maximaal 30! daar waar het kan).

Nu hoor ik u denken: “Die sukkel is gek”, die borden staan er al jaren. Klopt, ik wil er alleen maar mee zeggen dat daardoor de drempels overbodig zijn, want ze scheuren er als idioten overheen.

Zou het dan toch een kwestie van mentaliteit zijn? De vraag stellen is hem beantwoorden. Nu de pakkans en de boetes laag en soft zijn (behalve dan die 3 km op de snelweg) vervalt voor menigeen de verantwoordelijkheid. Dat lossen we helaas niet op met gekleurde totempalen bij de scholen, stuiterende drempels en uitdagende chicanes op de Hardenberger- en Uelserweg.

Dan wordt het nu tijd voor de opleiding mentaliteit. Deze cursus heet ‘Kalmte kan je redden’ en is speciaal bedoeld voor mensen die de persoonlijke eigenschap verantwoordelijkheid helaas niet van huis uit hebben meegekregen. Op deze eendaagse opleiding wordt een defensieve rijstijl geadviseerd oftewel gebruik je verstand, aangevuld met een bezoek aan het circuit in Lelystad of Zandvoort. Daar kunt u dan naar hartenlust uw bolide aan gort rijden want er zijn geen overstekende schoolkinderen, laat staan een agente op een MTB.

Op zo’n oefencircuit is het total-loss rijden van een auto aanzienlijk minder erg dan het aanrijden van een fietser of voetganger in een dorp. Dan heb ik het nog niet eens over een plotseling overstekend kind. En zeg nou zelf, wie wil er nou niet de juiste mentaliteit? Helaas valt snelheid onder stoer gedrag, maar je bent pas echt een bikkel als je het anders kunt en laat zien. Probeer maar eens om een drempel over te rijden zonder daarbij de rem aan te raken. Wie dat kunstje beheerst mag zijn rijbewijs houden.

Je zou er eigenlijk een sport van moeten maken om net als ‘Jarno’ door het dorp te toeren. En wie Jarno is zoekt u zelf maar uit. Langzaam rijden dan mist u hem niet.

J. Kwibus

Reacties

Cookieinstellingen