Ommekeer

Foto:

De gemeenteraadsverkiezingen in Tubbergen zijn achter de rug.

Zelf heb ik gestemd in de garage van Ter Beek, per fiets – want dat mocht ook. Na mij arriveerde een ‘prachtige’ Audi Q5 met een ronkende V8 en vier uitlaten. Mensen van het stembureau hadden het amper door, maar ik had met hen te doen. Koolmonoxide-dampen vulden de garage. Gelukkig was het klusje snel geklaard. Of het blijvende schade heeft opgeleverd is onbekend. Hier zeggen ze: “stel oe nig an”. Maar lang niet iedereen zit te springen om een plekje op zo’n stembureau. Alleen diehards blijven over.

Maar nu de feiten. De verkiezingen gaan nu al de geschiedenisboeken in door de komst van Keerpunt22 en de halvering van het CDA. Of het ook een echte ommekeer wordt moet de komende tijd nog blijken; al ziet het er wel goed en gevarieerd uit. Alle stemmen zijn geteld met een ouderwets telraam uit de vorige eeuw en nu kunnen alle wensen op de moderne computer worden uitgewerkt.

In datzelfde geschiedenisboek kan ook vermeld worden dat Noortje Haarman de eerste vrouwelijke partijleider is (of is het leidster?) met de meeste voorkeurstemmen. En niet alleen van haar eigen partij Gemeentebelangen/VVD maar ook van alle kandidaten van andere partijen. Sjapoo! Dat wordt volgend jaar nog wat met de Miss Tubbergen-verkiezing.

Het CDA kreeg een tikje op de vingers, maar dan met een moker. Gehalveerd, maar nog net de grootste. Nu maar hopen of ze het echt begrepen hebben wat er fout is gegaan. Iets wat in de politiek nogal eens ontbreekt. Maar iedereen verdient een tweede kans. Zo zie je maar weer dat stemmen heus wel zin heeft en dat wij in onze gemeente echt wel weten wat goed of fout is. Het boerenverstand zegeviert.

Nu de verhoudingen in de gemeenteraad met de komst van Keerpunt22 genormaliseerd zijn, kijken we naar de toekomst. Onlangs zei iemand dat deze nieuwe partij wel een beetje rechts georiënteerd is. Zo’n suggestie roept dan meteen een paar vragen op: Is dat zo? En als dat zo is, is het dan goed of fout? Gezien het ambitieuze en realistische programma van Keerpunt22 is het in ieder geval iets waar veel inwoners voor kiezen.

Maar is het eigenlijk niet zo dat veruit de meeste mensen rechts zijn? Zo moesten wij vroeger van juffrouw Fien met rechts schrijven, tekenen en kleuren en thuis met rechts de soeplepel hanteren. Tegenspartelen kon zomaar een draai om de oren opleveren. Tegenwoordig hebben kinderen daar een geheel vrije keuze in. Lang leve de vrije opvoeding. Helaas levert dat nogal wat hanenpoten op maar dat terzijde. Zelfs mijn huisarts schrijft met links en dat is nagenoeg onleesbaar.

Keerpunt22 staat nog in de kinderschoenen, maar die hebben nu al bijna dezelfde maat als die van Gemeentebelangen/VVD en het CDA. Maar het zijn reuzenschoenen in vergelijking met die van de PVDA en zelfs een maatje groter dan die van Lokaal Sterk.

Maar er zijn ook duidelijk verschillen. Zo is algemeen bekend dat rechts staat voor gerechtigheid en links voor geitenwollensokken. Dus hebben we nu op papier een evenwichtige gemeenteraad in Tubbergen. Het zal vast niet aan de links- én rechtshandige Wilmien liggen om daar de komende vier jaar iets moois van te maken. Zo is de verwachting dat ‘rechts’ met spoed het nieuwe centrumplan en het gemeente/dorpshuis zal (her)ontwerpen en dat ‘links’ het dan mag inrichten met sowieso natuurlijke materialen, zoals haren van de geit. Eenvoud en met gevoel voor duurzaamheid én… CO2-neutraal. Tenzij Johan K. bezwaar aantekent – dan duurt het zoals gewoonlijk iets langer.

J. Kwibus

Reacties

Cookieinstellingen