Minima Moestuintje

Foto: Redactie

Wel jammer voor Herman Schaepman dat ze hem in 1927 met stalen pinnen hebben vastgeklonken op de sokkel, anders had hij zich nu kunnen omdraaien om te kijken naar al die ijverige moestuin-fanaten achter hem.

Nog niet zo lang geleden konden in Tubbergen minima en werklozen zich inschrijven voor een gratis moestuintje op deze locatie. Zo staat het immers op de website van de gemeente Tubbergen vermeld. Voor de duidelijkheid: gelegen pal achter de rug van Herman. Dat u vooral niet denkt dat alle andere moestuintjes ook worden gesponsord met belastinggeld.

Een initiatief van de Schuttersvereniging Tubbergen en uitgevoerd door de firma Noaberkracht. Dit keer zonder bezwaar van luis-in-de-pels Johan K.

Toch zou het mij niet verbazen dat deze weldadigheid een apart gevoel van ‘privacy’ oplevert voor de gebruikers. Ploeterende arbeiders in een gesubsidieerde moestuin en dan ook nog minima of werkloos, publiekelijk bekend gemaakt op de gemeentesite, in een dorp waar iedereen je kent. Nee, er staat nog geen bord bij zoals in Frederiksoord, de Kolonie van Weldadigheid uit vervlogen tijden (1818) hier niet ver vandaan. Maar wat niet is kan nog komen. Trouwens wel een echte toeristische trekpleister daar in Drenthe.

Maar het is niet wat het lijkt en daarom een verkeerde conclusie. Sorry, ik zal het uitleggen.

Onlangs zag ik namelijk iemand in deze gesubsidieerde moestuin die toch echt een opleiding aan de Saxion Hogeschool had voltooid. Niet echt minima zou je denken in een tijd dat er meer banen dan mensen zijn, maar ik ben natuurlijk niet op de hoogte van alle schulden en hypotheken (niet alles is bekend in een dorp). Misschien is het wel omgekeerd snobisme, wie zal het zeggen. Wel weet ik als jongen van het platteland dat werken ‘an de schup’ ook voldoening kan geven voor zowel mannen als vrouwen.

Bovendien is een abonnement voor de sportschool niet goedkoop, al hangen ze daar wel met armen en benen uit. Nee, dan liever spitten in het mulle zand. Het liefst op een gratis stukje land, want het aanschaffen van gereedschap en het kopen van mest, zaden en plantjes is al duur genoeg. En wat te denken van de dure benzine als straks in juli de kropjes sla en de worteltjes met de auto worden opgehaald. Maar dit alles mag de pret niet drukken, zeker niet nu deze kosten het eerste jaar geheel gratis zijn, inclusief een heuse groentetuin-coach. Veel gekker moet het niet worden.

Prachtig dorp, Tubbergen. Dit is natuurlijk wat onze minister-president bedoelt met een “gaaf land”: een gesubsidieerd minima moestuintje voor werklozen. Dagelijks te bezichtigen van 10 tot 17 uur en vanaf 1 mei ook tussen 18 en 21 uur, achter Herman dus, aan de Esweg in Tubbergen. Gratis!

J. Kwibus

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen