Raadhuisgeruchten

't Oale Roadhoes
't Oale Roadhoes
Foto: Redactie

Zelden is over een gebouw zoveel vergaderd en gesproken als over het nieuwe ‘raadhuis’ in Tubbergen. En dan nu ook nog een lange column. Even doorbijten dan bent u weer up-to-date, want er zijn een paar spraakmakende geruchten rond deze soap.

Nu de bedenkers hun huiswerk overnieuw moeten maken, wordt er meer vergaderd dan ooit. Het mag natuurlijk niet wéér mislukken. En daar zit nou net het probleem. De angst regeert! Zou het ook iets te maken kunnen hebben met nut en noodzaak? Kiezers vragen tegenwoordig om oplossingen voor echte problemen zoals woningnood, veiligheid, asiel, zorg, stikstof en misschien wel het allerbelangrijkste in het leven; een privé-begraafplaats in De Haar.

Vroeger waren de lijntjes net even iets korter. Er zijn geruchten dat burgemeester Gerrit Kolenbrander in 1967 kort voor zijn pensionering slechts met twee telefoontjes zorgde voor de bouw van het huidige gemeentehuis:

  • architect
  • aannemer

De bouw startte enkele weken later. De sluiting van de bezwaartermijn regelde deze langstzittende burgemeester op creatieve wijze. Overigens was Johan K. in die tijd net begonnen met zijn gereedschapswinkeltje aan de Oranjestraat en had daardoor weinig tijd voor pesterijen en bezwaarschriften. Pas toen hij een paar jaar later de winkel van zijn tante Kreste’s Dieka aan de Grotestraat erfde (met personeel), werden zijn schoenen plots een paar maten groter en ontplooide hij zich tot notoire dwarsligger.

Anno 2022 is het allemaal heel anders; democratischer. Er wordt gestaag overlegd in tal van groepen, commissies, raad en college. Er zijn inmiddels archiefkasten vol ordners met zeker vier scenario’s. Voor de duidelijkheid het gaat hier om een nieuw multifunctioneel gemeentehuis passend in een centrumplan. Kosten: een slordige elf miljoen euro (voorlopig). Het wordt een soort supermarkt voor overheidsdiensten die de afgelopen jaren zijn weggesaneerd.

Het eerste plan is op voorhand niet alleen gesneuveld door arrogantie en hoge kosten maar ook door de naam Glashoes. Wie die naam bedacht heeft is vast en zeker geëmigreerd. Het was in ieder geval niet de keuze van de inwoners van Tubbergen. Alles is beter dan de naam Glashoes. Het klinkt Twents en verbindend, maar het idee erachter (refererend aan het elitaire Glasrijk Tubbergen) vinden ze hier maar bekakt, en gelijk hebben ze. We zijn hier toch niet in Ootmarsum?

Maar net als in tal van andere sectoren worden we anno 2022 bestuurd door teveel managers die niet de juiste voelsprieten hebben binnen de organisatie of samenleving. Dit is een bijna onomkeerbaar proces. Het lijkt een soort muizenplaag die moeilijk te bestrijden is. De ‘high society’ in Tubbergen had er bijvoorbeeld niet op gerekend dat tegenwoordig ook het gewone volk kan lezen en schrijven; en rekenen!

Het lijkt er echter op dat onze bestuurders er nog niet echt veel van hebben opgestoken. Onlangs stond op de website van de gemeente Tubbergen dat de naam Glashoes wordt vervangen door Huis van de Samenleving. Nogal wiedes, we betalen het immers zelf en wel 1337,22 euro per gezin in alle dorpen van de gemeente Tubbergen. ‘Huis op kosten van de Samenleving’ zullen ze bedoelen.

Wie zou eigenlijk die nieuwe naam Huis van de Samenleving bedacht hebben? Er gaan tal van geruchten. Zou het Wilmien zelf zijn? Of Annemijn, de kinderburgemeester? Dacht het niet, die bemoeien zich daar niet mee. Zou het Henk zijn? Overgelopen van de PvdA naar Lokaal Sterk. Ook dat ligt niet voor de hand. Henk zit nog steeds boordevol linkse retoriek en is dus voor de zoveelste keer verbannen naar het oppositiebankje. Misschien Christel van het CDA? Zij is wel een echte doorzetster, maar kan beter vier jaar stilzitten. Dan moet het welhaast het ‘schaap met de vijf poten’ Trees zijn, die superdruk is met “verbinden”. Of komt er nog een prijsvraag onder het gewone volk? Goed idee, maar dan wel Noortje en Stijn in de jury.

Mijn gedachten gaan al langere tijd uit naar de naam Gemeenschapshuis totdat notabene mijn wederhelft zei dat zoiets ook een bordeel kan zijn. Nou en? Dat hadden de Romeinen al, dan mag het in Tubbergen toch ook? Onze vooruitstrevende mijnheer pastoor Pikkemaat heeft de Romeinen allang vergeven. Maar eigenlijk kunnen we ook niet achterblijven bij Reutum. Daar hebben ze een geheim ‘gemeenschapshuis’ op het recreatiepark Noordikhoeve aan de Reutummerweg 65. Dat houden De Pin’n natuurlijk lekker voor zichzelf. En gelijk hebben ze.

Er zal nog lang gepraat worden over het nieuwe gemeentehuis nu iedereen er een plasje over wil doen. Geen probleem, tijd genoeg. Bouwen is de komende jaren sowieso uit den boze. Stikstof hè. Er zijn geruchten dat het Eeshofbos een Natura 2000-gebied wordt en dat alle bejaarden worden uitgekocht in ruil voor de bouwvergunning voor het nieuwe centrum. Uiteraard zal ook de man met de grote schoenen zorgen voor uitstel, vertraging en frustratie. Bezwaarprocedures zijn nu eenmaal stroperig en tijdrovend. De vraag is wel of deze oudere hippie zelf nog genoeg tijd heeft. Hij is bezig met een plan om te verhuizen naar een privé-onderkomen in De Haar. Er zijn geruchten dat ambtenaren alles in het werk stellen om deze aanvraag met spoed te behandelen.

Al met al kan het dus nog jaren duren voordat met de bouw van het gemeentehuis kan worden begonnen. Tegen die tijd rijst de vraag waar het nieuwe ‘stadhuis’ komt in verband met de geruchten over een gemeentelijke fusie.

Gelukkig staat het oude gemeentehuis bij lange na niet op instorten. En aan ruimtegebrek ligt het al helemaal niet. Toen ik onlangs mijn rijbewijs ophaalde kon ik via de hal, zo groot als een voetbalveld, doorfietsen tot aan een van de vele balies. U zegt stookkosten? Een graadje minder kan ook best hoor. Nee, het echte probleem hebben ze zelf gecreëerd. Voorstanders van het Glashoes hebben duizelingwekkende staartberekeningen laten maken die verankerd zijn in een ambtelijk rapport. En wat blijkt? Verbouw is duurder dan nieuwbouw. Laat ik nu net toevallig mijn badkamer hebben verbouwd, sukkel. Met dat rapport in de hand had ik ook een nieuwe twee-onder-een-kapwoning op de Es kunnen bouwen en met een beetje mazzel naast Monica.

Zou er nu echt niemand aan hebben gedacht om het echte oude monumentale Raadhuis in ere te herstellen? Volgens de staartberekeningen is het monumentale pand afgeschreven, maar waardevoller dan ooit. Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald. Het Wapen van Tubbergen staat nog steeds op de voorgevel en de kamer voor Wilmien is er ook nog, evenals de trouwzaal, want trouwen is weer in de mode. Een balie beneden voor de rijbewijzen en gevonden voorwerpen en klaar is Kees. Het ambtenarenapparaat en de talloze commissies en werkgroepen kunnen dan vast wel gratis gebruik maken van de reeds jaren leegstaande kantoren aan de Boskampstraat of gewoon thuiswerken. Voor opslag van al die Glashoes-ordners kunnen ze terecht in het voormalige pand Bekhuis Woonstyle aan de Marconistraat. Tenminste als 3300 m² genoeg is. Wat mij betreft mogen al die ordners ook op het paasvuur in 2023, al zijn er geruchten dat ook deze traditie verdwijnt.

En voor Ruud heb ik zo nog een geruchtmakende verrassing.

In het huidige gemeentehuis komen dan tien appartementen genaamd ‘Nut en Noodzaak’. Graag tegen AOW-prijzen (eigenbelang) en een ruim balkon met uitzicht op het Raadhuisplein en de Basiliek. Wel eerst die kitscherige glasboom verwijderen en een verzoek aan Casper om alleen de klokken te luiden bij rampen en bruiloften. De verkoop van deze appartementen levert al gauw 3 miljoen euro op. Daar kunnen we, met een beetje subsidie erbij, vast wel een modern horecapand voor Ruud van bouwen. Win-win situatie dus, vergeleken met de elf miljoen voor het Glashoes.

Het zijn zware en moeilijke tijden voor onze bestuurders. Daar is het gemeentehuis een ‘fraai’ voorbeeld van. Ambtenaren zijn dan ook niet te benijden en Trees al helemaal niet. Helaas hebben bestuurders zichzelf de afgelopen decennia naar de afgrond gedemocratiseerd.

Kon Gerrit Kolenbrander nog maar even terugkomen. Dan zou de verbouwing van het huidige gemeentehuis tot appartementen, en het restaurant ’t Oale Roadhoes tot nieuw gemeentehuis, nog deze week worden geregeld met twee telefoontjes:

  • Th. Kemna (architect)
  • Bouwbedrijf Hulshof (aannemer)

De verbouwing start direct na de bouwvak 2022, evenals de bouw van het horecapand voor Ruud, dat volgens geruchten net zo mooi wordt als de nieuwe bistro De Kruidentuin van Jivar en Emma Misakian.

O ja, en dan nog de naam van het Huis van de Samenleving. Het blijft gewoon raadhuis, zegt Gerrit. Niks mis mee. Origineel en passend bij dit prachtige monumentale pand uit 1930. De bezwaartermijn is op 1 juni 2022 reeds gesloten.

J. Kwibus

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen