Politiek graaft eigen valkuil

Foto: Redactie

Na het voorstelrondje aan de kiezers in het gesubsidieerde Op en Rond de Essen (het blijft natuurlijk wereldnieuws) kan de nieuwe gemeenteraad van Tubbergen aan de slag.

Ook deze keer geen D66-fractie en dat was een vooruitziende blik, zoals aangegeven op bovenstaande foto uit Harbrinkhoek. Negentien vrijwilligers die zich de komende vier jaar willen inzetten voor de kiezer. Vier vrouwen en vijftien mannen. Als dat maar goed gaat? Gelukkig is de voorzitter een vrouw en zij telt voor twee. Wilmien is immers een ervaren beroepspoliticus en bovendien niet partijgebonden.

Wat opvalt aan de presentaties van de raadsleden zijn hun ambitieverklaringen. Nieuwkomers zijn vaak kort en duidelijk, terwijl oudgedienden een wat langer verhaal gebruiken om zich opnieuw voor te stellen. Een enkeling bedankt ook nog eens de kiezer en is trots op zichzelf of vindt het een eer ons te dienen. Dan wordt het oppassen. Meestal gebeurt er dan iets met mijn nekharen. Nee, dan is onze meneer pastoor toch heel wat duidelijker. Zoals bekend houdt hij van een kort gebed en een lange metworst.

Hoe het ook zij, de vergaderingen over het centrumplan in Tubbergen zijn weer opgestart, terwijl je zou verwachten dat op dit moment de boeren net even iets belangrijker zijn. Maar nee hoor, het troetelkindje heeft prioriteit. Het nieuw in te richten dorpsplein staat bijna in de steigers, zo lijkt het. Nu nog even langs de vaste bezwaarmaker en een aannemer die voldoende personeel heeft, dan kan het feest beginnen. Of worden we nu wéér voor de gek gehouden? Het duurt wel lang.

Nee, dit keer ligt het niet aan de politieke partijen die met elkaar over straat rollebollen. Nu liggen ze nog gezamenlijk in één mandje. In dit geval een vakkundig gestoffeerd hemelbed, gemaakt bij Derksen Woonideeën in Tubbergen. Net als in eerdere coalities worden grote projecten vaak in het eerste jaar ‘in bed’ bedacht; in het tweede jaar uitgewerkt, in het derde jaar aangescherpt en in het vierde jaar gecanceld. Omdat er dan nieuwe verkiezingen aankomen of vanwege een scheiding van tafel en bed – zoals in 2021.

Besturen is nog niet zo gemakkelijk in Nederland, getuige het aantal wethouders dat het bijltje erbij neerlegt. Bijna iedereen ziet het. Waar het vandaag fout gaat is het niet mogelijk om dat morgen te veranderen. En dan hebben we het nog niet eens over een groot project als het Centrumplan.

Voorbeeld 1: Een toeristisch informatiepunt in de vorm van een VVV-kiosk op het Raadhuisplein (ideaal plein voor illegale parkeerders) kan niet zomaar door Wilmien worden afgehamerd. Daar wil iedereen een plasje over doen. Meningsverschillen kunnen dan ook bijna eindeloos worden uitgevochten tot aan de Raad van State, de Hoge Raad der Nederlanden of het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Gevolg is dat veel toeristen al jaren ronddwalen. Waarom kan het tijdens Glasrijk Tubbergen wel en de rest van het jaar niet?

Voorbeeld 2: Wat dacht u van de vernieuwde Plus van Ivo & Niké? Prachtig geworden toch, met die nieuwe in- en uitgang? Leuke caissières, cheffin en vriendelijke en behulpzame vakkenvullers. Alleen parkeren, daar is onvoldoende over nagedacht. Gevolg is een gekrioel van auto’s op de openbare weg bij de nieuwe in- en uitgang van de supermarkt. Mensink Autoschadeherstel is er blij mee, dat dan weer wel. Toch mooi dat Ivo een tribune voor de winkel heeft geplaatst zodat vanaf deze bankjes het schouwspel kan worden waargenomen. Geheel gratis. Natuurlijk is er richting het kerkhof plaats genoeg en is een rondje winkelwagen duwen goedkoper dan een bezoek aan de sportschool, maar pfffff… het is wel heel ver. Het liefst parkeren we de auto met de kofferbak naast die leuke kassajuffrouw. Daar hadden ze bij de gemeente even niet aan gedacht en Ivo zelf heeft andere bezigheden, al moeten we zijn kwajongensstreken nu ook weer niet overdrijven. Ik mag dat wel, iemand die aan de weg timmert.

Kleinschalige kneuterige politiek zou je zeggen, maar op landelijk niveau is het niet veel beter. Kijk alleen maar eens naar het landbouw- of het asielbeleid. Machteloos staan we erbij en kijken ernaar. Iedereen ziet en voelt dat het hartstikke fout gaat. Nou ja, niet iedereen. Fleur van de Partij voor de Dieren ziet het niet en ook de totaal incapabele staatssecretaris Eric van der Burg van de VVD (de partijnaam moet welhaast D66 zijn) wil het niet zien dat het totaal uit de hand loopt. Volgens mij is hij een stiefbroer van die chef op Schiphol. Onbegrijpelijk dat deze mensen zo’n duurbetaalde baan hebben.

Toch is er wel een verklaring voor waarom knopen doorhakken (ook in Tubbergen) lastig is. Er is zoveel wet- en regelgeving dat alles knelt. De politiek heeft een valkuil gegraven, waardoor ze nu gevangen zit in haar eigen administratieve rompslomp. Zelfs de rechter komt er aan te pas om de wetgevende- en uitvoerende macht te corrigeren, terwijl wij op school leerden dat deze drie machten zich niet met elkaar bemoeien. De echte democratie is over de top. Ook nu nog groeien deze regels harder en hoger dan de maïs van onze boeren.

Daarom zou het fijn zijn voor onze gemeentebestuurders om al het mierenneuken en commentaar (waarbij ook ik de hand in eigen boezem steek) een beetje in te dammen. Het geneuzel en getreuzel over de herinrichting van het centrum in Tubbergen kan niet zomaar in de schoenen van de gemeenteraad worden geschoven of in de maat 47 van onze Tubbergse, kansloze beroepsbezwaarmaker. De oorzaak van alle stroperigheid ligt aan het zelfgecreëerde systeem. De paarse krokodil zal vast en zeker uitsterven maar dat kan nog wel een tijdje duren. Een versneld proces is alleen mogelijk als het echt helemaal uit de hand loopt zoals in Oekraïne. Hopelijk blijft ons dat bespaard. Overigens is een gebiedsverbod voor D66-stemmers ook al een leuk begin.

Ik wens de politiek in Tubbergen, of het nu professionals of amateurs zijn, veel wijsheid en sterkte de komende decennia met ons Centrumplan. Misschien kan ik de start van de bouw nog meemaken. Mijn deadline is 1 oktober 2036. Althans volgens mijn pensioenfonds. Die hebben al berekend wanneer ik ongeveer het loodje leg. Tegen die tijd is de bouw van een supermarkt op de plek van de Verdegaalhal niet meer nodig. Zelf boodschappen halen is dan wel heel ouderwets. Ivo, die ‘dekselse kwajongen’, heeft dan ook een vooruitziende blik als het om parkeren gaat. Zo ziet u maar weer: de tijd achterhaald alles.

Dan toch een seniorencomplex alla de Kolenbranderhof? Het zou zo maar kunnen want er rouleert al een geheime naam voor het pand. U begrijpt natuurlijk wel dat ik de naam niet kan noemen anders is het geen verrassing meer voor Wilmien. Voorwaarde is wel dat er niet weer een landkaartje wordt verspreid met verstikkende N2-getallen, zoals bij de boeren. Senioren stoten nu eenmaal meer stikstof uit – volgens D66. Lastig hoor zo’n Centrumplan.

J. Kwibus

Reacties

Cookieinstellingen