Nationale herdenking 15 augustus 1945

Foto: Redactie

Wie in Tubbergen via het Pastoor Vredendaalpad de Pancratiusbasiliek passeert, kan het niet missen: de Indiƫ-plaquette.

Op 17 augustus 1945 werd de onafhankelijkheid van Indonesiƫ uitgeroepen door president Soekarno. Dat de Nederlandse regering pas veel later tot dit inzicht kwam, werd er niet bij verteld door meester Nieuwboer van klas 6 lagere school in Albergen.

Bij de Nederlandse regering viel het kwartje (onder Amerikaanse druk) pas na vier jaar en veel ellende, terwijl de onafhankelijkheid al een feit was. Fouten toegeven is niet het sterkste punt van politici. Pas na verloop van jaren werd er naar de vroegere verantwoordelijken gewezen. Tja, zo kan ik het ook…

En zo geschiedde. Vorig jaar werd er sorry gezegd tegen Indonesiƫ, maar het is slechts een begin. Nu lijkt het alsof Nederlandse en Zuid-Molukse soldaten voor niets zijn gestorven. Daarom zou vooral een excuus aan deze mannen en hun familie meer voor de hand liggen. En natuurlijk ook aan de naar Nederland verbannen Zuid-Molukse gemeenschap.

Natuurlijk herdenken en eren we jaarlijks op 4 mei en 15 augustus de overleden strijders. Familieleden en zij die regelmatig langs dit pad gaan denken vast en zeker veel vaker aan deze jonge mannen die nooit terugkeerden:

  • B.H. Hannink (Mander)
  • J.H. Kroezen (Geesteren)
  • G.J. Mensink (Tubbergen)
  • J.A.H.J. Oerbekke (Harbrinkhoek)

J. Kwibus

Reacties

Cookieinstellingen