Slapeloze nachten om Albergen

Burgemeester Wilmien Haverkamp-Wenker
Burgemeester Wilmien Haverkamp-Wenker
Foto: Gemeente Tubbergen

Zou het college van B & W achter de schermen nog knokken voor een oplossing aan de Gravendijk in Albergen? Blijft Tubbergen de enige gemeente die door het Rijk wordt overruled? Zou Wilmien de pijp aan Maarten geven? Groeien de problemen boven Ursula uit en stopt zij voor de tweede keer?

Het ligt allemaal voor de hand, maar ik ben er bang voor. Zo zei mijn vader vroeger al dat grote honden elkaar niet bijten. Maar er zijn nog een paar opvallende zaken, te beginnen met de persconferentie direct na de bekendmaking van de geheime verkoop van café Elsgait; werelderfgoed voor Albergen.

Het woord buitenproportioneel stond daarin centraal, vertolkt door Hennie de Haan, woordvoerster van het comité Asielzaken Albergen, ex-bazin van 100 miljoen kippen en ervaringsdeskundige, want zelf ‘emigreerde’ ze van Friesland naar Albergen.

Gratis wel te verstaan want echte migranten kosten de samenleving 1 miljoen euro (geen typefout) per persoon. Daar gaat het in Albergen natuurlijk niet over want ook daar weten ze dat een mensenleven niet betaalbaar is, al rijst de vraag of de huidige migratie wel betaalbaar blijft. Google maar eens: rapport ‘Grenzeloze verzorgingsstaat’ van de Universiteit Amsterdam. 400 miljard aan aardgasinkomsten zijn opgegaan aan de asielindustrie maar dat zien ze bij D66 en CU heel anders. Kwestie van rekenen zeg maar. Zo blijkt dat café Elsgait een koopje was voor het COA; 1,5 migrant.

Terug naar de persconferentie. Hennie zat naast de niet erg spraakzame wethoudster Ursula Bekhuis waarbij duidelijk te horen was dat de vrijwilligster de beroeps overtrof. En dat lag niet alleen aan hun opleidingen want beiden hebben gestudeerd; Ursula gewoon aan school en Hennie gewoon aan de universiteit. De wethoudster in herkansing startte slecht. En ik gunde haar nog wel een nieuwe kans nadat zij als “dienaar van het volk” vorig jaar aftrad en onlangs opnieuw werd beëdigd, maar nu als “dienaar van de wet”. Daar moet zij welhaast slapeloze nachten van hebben al weten ze aan de Gravendijk maar al te goed hoe dat voelt.

Hennie bedoelde met buitenproportioneel dat een hand vol asielzoekers toch echt het maximale is in plaats van het onrealistisch aantal van 300. Als binnenkort het kabinet valt is te hopen dat zij de opvolgster wordt van Eric van der Burg. 3590 fans heeft ze sowieso, waarmee ze Ursula kan overrulen. Dan wordt het weer supergezellig aan de Gravendijk want ook na de “koehandel” van de gemeente Tubbergen zijn 150 asielzoekers er echt 140 teveel.

Helaas is het college van burgemeester en wethouders van Tubbergen gecapituleerd al zijn hun uitspraken daarover nogal eufemistisch. “Dat zagen we niet aankomen” is wel het meest verdoezelend taalgebruik van “We hebben gewoon zitten slapen”. Goed besturen is meer dan een lintje uitreiken. Toch kregen ze voor hun onkunde de complimenten van een aantal collega’s. Nogal wiedes, “liever bij jullie dan bij ons” zullen de “razend slimme” burgemeesters en burgemeesteressen gedacht hebben.

In overleg met het COA gebruikte Ursula ook het woord buitenproportioneel. Ze wist nu immers wat het betekende. Veel meer heeft ze niet gezegd want Wilmien zat er ook bij, zichtbaar aangeslagen dat wel. Nu nog begrijpen hoe de buurt het voelt want 150 asielzoekers aan de Gravendijk is nog steeds buitenproportioneel. Bovendien is er geen einddatum. Misschien leest ze mijn column, hopende op het juiste (muggen)gevoel.

Stel dat er 50 muggen in de slaapkamer verblijven en dat, na overleg met de Staatssecretaris van Muggenbestrijding, er nog 25 doelloos mogen blijven rondzoemen voor onbepaalde tijd, dan is dat nog steeds buitenproportioneel voor een goede nachtrust. Helaas ziet het college van B en W dat kennelijk heel anders. Ook zonder muggen slapen ze waarschijnlijk slecht. Kwibus zelf slaapt al slecht van één mug.

J. Kwibus

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen