Het bekendste dorp van Nederland: Albergen

Foto: Redactie

In 1963 was het Annie van der Aa die Albergen op de kaart zette. Op een haar na werd zij Nederlands kampioen langebaanschaatsen. Tegenwoordig wordt zoiets live uitgezonden, maar in veel huiskamers stond toen nog geen tv. Alleen op woensdag- of zaterdagmiddag zaten wij bij de buren (Gra van de Bek) voor de televisie. Google maar eens op ‘Coco de Vliegende Knorrepot’ of ‘Mik & Mak’ dan kent u meteen mijn fantasieën en tekortkomingen.

Het jaar 2022 is van een heel andere orde. Het landhotel ‘t Elshuys is nu van internationale allure en zet Albergen weer op de kaart. De vraag is echter of Maria Olde Heuvel haar speeltje niet te vroeg heeft verkocht. Had ze het niet beter kunnen verhuren? 85 euro volpension/per dag maal 150 migranten is toch al gauw inclusief versnaperingen 5 miljoen euro per jaar. Bovendien wordt alles een stuk aangenamer als alle aanpassingen rondom het AZC doorgaan. Er zitten een paar verrassende opties bij.

Te beginnen met de financiën, want het COA betaalt vast niet alles. Onlangs werd bekend dat de gemeente Tubbergen alsnog drie extra maanden goedkoop gas mag gebruiken. Een sigaar uit eigen doos. Tubbergen was een van de braafste jongetjes van de klas; luisteren naar de ‘baas’. Samen met de toch al goedgevulde gemeentekas kan dit geld worden gebruikt voor de herinrichting van de Gravendijk in Albergen. Overigens moet het overleg daarover nog plaatsvinden.

Vorig jaar beloofden de lijsttrekkers op elke verkiezingsposter beterschap met de woorden ‘samen’ en ‘overleg’, maar daar komt voorlopig niets van terecht getuige het eerste de beste AZC-dossier. Zouden Noortje en Christel nog wel leven? Of zijn die met vakantie? Ze zijn ijzig stil.

Geld speelt namelijk geen enkele rol als het om migratie gaat. Een mensenleven is nu eenmaal onbetaalbaar. De vraag is natuurlijk wel of het huidige asielbeleid (migranten op zoek naar een beter land) wel betaalbaar blijft. De asielindustrie kost inmiddels een veelvoud van het totale budget voor de Nederlandse Politie om maar eens een zijstraat te noemen terwijl helaas daar wel wordt bezuinigd. Kleine gemeenten waaronder Tubbergen kennen nog slechts voor de bühne één wijkagent.

Ja, er zijn ook uitzonderingen. Toen Erik en Wilmien onlangs een onderonsje hadden zag ik zes politieauto’s en twaalf agenten naast het gemeentehuis. Plus nog de wijkagent met een leuke stagiaire op de fiets. Nee, niet samen op één fiets… al had brigadier Peter dat maar wat graag gewild.

Alle gekheid op een stokje, voorlopig is iedereen druk met de herindeling van wat vroeger ‘fietspad’ heette. Albergen is tegenwoordig van ons allemaal. Er gaan verhalen over een ruimhartige uitkoopregeling. De aanwonende noabers krijgen dan een nieuw bouwkavel aan het Kanaal Almelo-Nordhorn.

Liefhebbers van het huidige asielbeleid verhuizen dan naar de vrijkomende woningen nabij het AZC om zo de helpende hand te bieden. De eerste filantropen genaamd Fleur, Sigrid en Ester hebben zich al gemeld, evenals Gert-Jan, na overleg met Onze Lieve Heer natuurlijk.

Maar er gebeurt meer aan de Gravendijk in Albergen. Zo wordt onderzocht of deze weg ter hoogte van het AZC kan worden omgeleid. Op de tekentafel van de gemeentelijke architect ligt een plan à la Veldwijk in Tubbergen. Een besloten erf dat aan het zicht van de omgeving wordt onttrokken. Door rondom aanplanten van bomen en struiken kan alles ook nog eens klimaatneutraal.

Zelfs voor de schaarse politieagent wordt gedacht aan een inpandig kantoortje bij De Pannenloods nu Wachtmeester der Rijkspolitie Hovestadt is wegbezuinigd. Ook dat kan Eric van der Burg toch wel verplichten? Ron zelf zit daar logischerwijs niet op te wachten. Dan valt de keuze toch op een van de prachtige tuinhuisjes van houthandel Kemperink als politiekantoortje.

Vooralsnog blijft het gemeentebeleid bij plannen, wensen, suggesties en spookverhalen. Misschien heeft het college van B & W al deze zaken wellicht tot in de puntjes geregeld voor deze ‘droomlocatie’. Je weet het niet. Er wordt achter de schermen wel meer bekokstoofd. En dan nog blijft het een dure poppenkast met een overbodig bestuur dat wordt overruled door de centrale overheid of aan het handje meeloopt. En ik was nog wel fan van Wilmien en Noortje. Dat wordt weer een consult bij mijn psycholoog.

Oh ja, mocht er alsnog een einddatum voor het AZC komen dan kan het plan gemakkelijk worden omgetoverd tot een tweede Veldwijk. Rood-voor-Rood. En dan niet voor mensen met een torenhoge hypotheek, maar voor de hardwerkende Jan Modaal.

En als over een tijdje (zoals afgesproken) de buurt laaiend enthousiast is, dan kan de villa in het bos van De Groot worden verbouwd voor nog meer migranten uit Syrië, Turkije, Eritrea, Somalië, Irak, Marokko, Rusland of voor de rest van de 90 miljoen wereldwijde vluchtelingen. Nee niet allemaal tegelijk. Zo groot is die villa nu ook weer niet.

Tja, zo hebben ze dat nu eenmaal geregeld in Den Haag. Daar zijn ze echt helemaal de weg kwijt. Boeren eruit en migranten erin. Dit wordt echt niet bedacht door de meerderheid van de kiezers en zeker niet door de noabers aan de Gravendijk. Helaas kennen we geen referendum anders was het gauw afgelopen met die hobby’s van linkse splinterpartijtjes.

Trouwens zou Eric nog op Google Maps hebben gekeken waar Albergen ligt? Inmiddels hoeft het niet meer. Albergen is nu het bekendste dorp van Nederland. Nou ja vooruit. Op Urk na, terwijl ze daar niet eens een AZC hebben en schaatsen kunnen ze daar ook niet.

J. Kwibus

Reacties

Cookieinstellingen