Schuttersgilde

Foto: Volks- en Schuttersfeest Tubbergen

Politici zouden eigenlijk best wel een voorbeeld kunnen nemen aan het Schuttersgilde Tubbergen. Bijvoorbeeld een uitje naar ‘n Kaps. Beetje golfen, lekker eten, biertje erbij enzovoorts. Zo moeilijk is het allemaal niet. De werkelijkheid is echter anders. Veel bestuurders kampen met een burn-out of stoppen ermee. Nu verlaat ook gedeputeerde Roy de Witte het zinkende CDA-schip. De voormalige wethouder uit Manderveen heeft zich vergist in de politiek.

Over ziek zijn gesproken. Wilmien zit om heel andere reden in de ziekenboeg. Lymfeklierkanker is wel een heel naar woord. Toch heeft de anders zo relaxte burgemeester bestuurlijk heel wat voor de kiezen gehad met dat AZC-gesodemieter en dat is haar vast en zeker niet in de kouwe kleren gaan zitten. Sterkte en beterschap gewenst vanaf deze kant en bij terugkomst; hènig an en loat die nig gek maak’n.

Neem nu het Schuttersgilde in Tubbergen. Alle leden zijn stuk voor stuk gezellige lui en dat komt mede door het feit dat deze club door de jaren heen is ontdaan van alle taken (politie, brandweer, leger). Broederschap, dienstbaarheid en trouw is het motto. Daar is sinds de middeleeuwen niets aan veranderd.

Bij het Schuttersgilde kennen ze dan ook geen burnouts. Bovendien hebben ze daar eigenlijk helemaal geen tijd voor deze eigentijdse ‘aandoening’. Zelfs aan het Oktubberfest kunnen politici zich spiegelen. Daar is ook geen stress, terwijl ze niet eens een koning en koningin hebben. Kwibus heeft beide feesten van dichtbij meegemaakt. Geweldig, tot ongeveer 23 uur. Daarna waren de dirndls en lederhoses nogal wazig doch niet minder mooi.

Bij dit soort bijeenkomsten gaat het er net even iets anders aan toe dan bij al die vergaderingen van de gemeenteraad of college. Er is slechts één overeenkomst. De kater na afloop. Ja, er zijn ook verbeteringen, al is het per saldo het niet best. Met al dat vergaderen en besturen is er in Tubbergen ook veel verdwenen waar we trots op waren. Nu gaat het college niet over van alles en nog wat, maar ze bemoeien zich best wel met het reilen en zeilen in de gemeente. En dat zouden ze net als bij het Schuttersgilde een beetje moeten aanpassen.

Ook over de volgende thema’s hebben ze in het verleden eindeloos vergaderd met als resultaat dat je er nooit meer iets van hoort. Sterker nog, gewoon verdwenen. Telt u even mee: Het bejaardenhuis, het postkantoor, de Rabobank, het politiebureau, de kerk (gelukkig hebben we Arie Vreeswijk nog), de melkfabriek, Jo oude Kotte, Harrie Derksen, het openluchtzwembad, de gouden oorbellen van zwarte Piet, De Marke, Woonstyle Bekhuis, de kruidenier, douaniers, ‘t Ventje, de fotograaf, Bats onder’n Toarn, de feestweek, superstars, Kemperink, tuincentrum De Esch, Adje schoenen, bloemen van Wentrup en nog veel meer.

Dus waar maken ze zich eigenlijk druk over nu mogelijk ook nog de slager, de bakker, boeren, het gemeentehuis, Brugman Radiatorenfabriek en natuurlijk het ’tijdelijke’ AZC in Albergen verdwijnen.

Jazeker, ook migratie stopt. Tenminste op papier. Als de wens van D66 en CU doorgaat (en daar lijkt het wel op) worden migranten eerlijk verdeeld over alle gemeenten. Gewoon een straatje erbij. In Tubbergen wordt dat dan een zijstraat van de Weleveldstraat, want alle woningen op De Esch zijn verkocht. Woorden als allochtoon en migrant worden uit het woordenboek gehaald, zodat ook dat probleem is opgelost.

Dan nog één stapje te gaan. Nu al is iedereen welkom. Legaal of illegaal, dat maakt niet uit. Er zijn geen gevolgen. Waarom dan al die drukte? Laat iedereen zelf zijn zaakjes regelen zoals: woning, werk, uitkering, toeslagen en hobby’s. Waarom moet er een hotel worden geregeld voor migranten (sorry voor dat woord).

Dat gebeurt ook niet voor studenten en mensen die graag willen samenwonen? Dat scheelt dan een hoop vergaderen, stress, burnouts en miljarden aan euro’s. Artikel 1 van de Grondwet zegt immers dat we allemaal gelijk zijn, er aan toegevoegd dat uiteindelijk allen met de neus omhoog gaan na dit korte aardse bestaan. U ziet dat Kwibus er over nadenkt. Helaas heeft hij er niet voor doorgeleerd. Alweer sorry.

Daarom zou het niet vreemd zijn als het gemeentebestuur in Tubbergen een voorbeeld zou nemen aan het Schuttersgilde. Carpe Diem. “Over tien jaar zien we wel weer verder.” Trouwens dat zegt het college nu zelf ook over het AZC in Albergen. Zouden ze het dan toch zelf inzien? Wie het langst leeft heeft alles. Dát is nog eens een vooruitzicht.

Zelfs onze eigen pastoor Casper Pikkemaat denkt na over het leven en moet keuzes maken. Hij is er achter gekomen dat Onze Lieve Heer niet alles regelt en ook geen burnout kan verhinderen. Soms moet je zelf ook durven kiezen om het leven aangenamer te maken. Wordt het celibaat of Schuttersgilde? Misschien dat dit nieuwtje de keuze verraadt. Casper is volgend jaar kanshebber als opvolger van schutterskoning Ronnie Keupink. Wie koningin Irma dan opvolgt is nog geheim.

J. Kwibus

Reacties

Cookieinstellingen