De dorpsondersteuner

Foto: Redactie

Na een aantal vergaderingen en een nachtje doorhalen is de kogel door de kerk. Het college van B&W overweegt een uitbreiding van het beroepsteam Stichting Welzijn Tubbergen Dinkelland met de creatie van een spiksplinternieuwe job: de dorpsondersteuner.

Lange tijd waren het schoolmeesters, pastoors, politieagenten, postbodes en nog meer van dit soort dorpsfunctionarissen die daar tijd voor hadden. Nu zijn deze functies in Tubbergen zeldzaam.

Tegenwoordig zijn het flitsende coaches en ‘alleswetende ervaringsdeskundigen’ die ons begeleiden op het gebied van: budget, energie, relatie, studie, dieet, PTSS en burn-out. Vooral de personal coach is in opkomst. Nog steeds geliefd zijn de yoga coach en de gebedsgenezeres Trees. Beiden kennen een wachtlijst.

Toch blijven de allerbelangrijksten het team van de Stichting Welzijn Tubbergen Dinkelland en alle vrijwilligers. Meer dan 400 enthousiastelingen die de handen uit de mouwen steken: mantelzorgers, tafeltje dekje, chauffeurs automaatje, Syntus en TMC, rolstoelduwers en bovenal – niet te vergeten – Arie Vreeswijk; een duizendpoot die naast de functie van bisschop op 5 december, ook pastoor, kapelaan, vicaris, koster, misdienaar en dienstmeid tegelijk is.

En dan nu de vraag: wat is eigenlijk een betaalde dorpsondersteuner?

Plat gezegd komt het neer op een allround Arie, alleen dan beroepsmatig. Dat klinkt als een lot uit de loterij. Maar wat zijn dan precies de taken? Of zoals mijn vader het vroeger zei: “Wat doot die leu noe ’n heel ’n dag?” Precies weet ik het niet, wensen zijn er wel. Zou het iemand zijn die in het weekend en ‘s avonds op de kinderen kan passen, én opvoeden? Dé ultieme ondersteuning voor jonge ouders!

Momenteel kunnen kinderen slechts alleen op doordeweekse dagen van 7 uur tot 18 uur terecht op de basisschool, kinderdagverblijf, crèche, kinderopvang, voor- en naschoolse opvang, gastgezinnen of opa en oma.

In uitzonderlijke gevallen moeten mannen helaas een papadag nemen. Toch zie je af en toe ook wel een trotse vader (alsof hij zelf is bevallen) achter een kinderwagen op weg naar de supermarkt voor een kant-en-klaar maaltijd, want op zo’n dag moet papa vanzelfsprekend ook koken. Maar ook jonge moeders hebben het niet gemakkelijk met een tweedaagse werkweek. Zoiets betekent dan al gauw thuis vijf dagen volle bak. Daarom zou het nog mooier zijn als kinderen in de leeftijd 0-18 de hele week, inclusief weekend, konden overnachten op al die scholen en crèches en dat de dorpsondersteuner dan een oogje in het zeil houdt. Zo moeilijk kan dat niet zijn, ze ontbijten en lunchen toch al op school.

Of zou een dorpsondersteuner iemand zijn die in gesprek gaat met gewone dorpelingen om zo de wensen en problemen te achterhalen? Een soort informant voor het college van B&W. Dat lijkt voor de hand liggend, omdat politici best druk zijn en doorgaans minder op de hoogte zijn van de wensen en problemen van het gewone volk – zo blijkt uit de Glashoes-affaire – het asieldebacle in Albergen en de nog altijd ondersteboven hangende vlag. In dat geval moet zo’n dorpsondersteuner ook een duizendpoot zijn.

Nu het serieuze gedeelte. Op dit moment draait er in Fleringen een pilot met aan het roer Silvia Sander. Als dat een succes wordt, volgen ook andere dorpen in gemeente. In de krant stond dat Silvia vooral met senioren al veel stappen heeft gezet. Het gaat dus de goede kant op en daar wil ik ook wel mee wandelen. Bovendien ziet ze er ook nog eens leuk uit, al zal deze opmerking mij minimaal een berisping opleveren van de hoofdredacteur.

Hiërarchisch komt de dorpsondersteuner waarschijnlijk net boven de burgemeester. Dat lijkt mij logisch. Voor hetzelfde geld gaat de dorpsondersteuner met een zak geld langs de deuren tijdens de komende hongerwinter. Je weet het niet.

Binnenkort eerst maar eens informatie opvragen over deze job dan lijkt het alsof je heel gemotiveerd bent (les 1 sollicitatie). Per slot van rekening heb ik nog steeds geen vaste aanstelling bij Be®Nice.

Sowieso ben ik wel ervaringsdeskundige. Alle narigheid waar tegenwoordig toch anders naar wordt gekeken ken ik nog van vroeger. De omgeving van het Natura 2000-gebied De Mekkelenberg leende zich daar prima voor. Belletje drukken, hutten bouwen, crossen, bier drinken, pesten, diefstal statiegeld-flessen uit de schuur van ‘supermarkt Tuulleis’ of een ijsje ‘lenen’ uit de diepvries bij de kiosk van Joop Langeveld, om er een paar te noemen.

En dan is er ook nog de vraag hoe de dorpsondersteuner zich verhoudt tot de vrijwilligers. Het schijnt dat in Fleringen de juiste chemie is gevonden. Dat is ook een vereiste “aans hej’t schoap an’t driet’n” zeggen ze hier.

Het zou namelijk echt een dorpsprobleem zijn als vrijwilligers zouden besluiten om het bijltje erbij neer te leggen. Hoe moet het dan verder met ons? Voor een passend antwoord op deze vraag verwijs ik u graag naar de toekomstige dorpsondersteuner: tel. 085-0479400.

J. Kwibus

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen