Ruud Droste, beste ondernemer van het jaar

Ruud Droste
Ruud Droste
Foto: Gemeente Tubbergen

“Moshoes-Gerrad löp op de slufkes van oe geld” zei mijn vader vroeger. Nu was hij een man van wijze uitspraken, maar in dit geval ligt het toch net even iets anders. Zo zei hij ook: “de leu hebt aloawn feest”. Maar dat waren toch echt niet elke avond dezelfde auto’s en fietsen op de parkeerplaats bij Morshuis?

Ik moest er aan denken bij het lezen van een artikel over Tubbergen in de krant: Ruud Droste, beste ondernemer van het jaar.

Zelf ben ik helaas nooit verder gekomen dan café Elsgait aan de Gravendijk in Albergen. Tegenwoordig kom ik daar niet meer, tenminste niet voor de gezelligheid, maar dat kan aan mij liggen. Ik zit nu eenmaal niet in die industrie. Trouwens schaatsen was vroeger ook niet bepaald een sport met een derde helft in het café.

Maar dat Ruud deze prijs ontvangen heeft is volkomen terecht. Zo zie ik een behoorlijke tekortkoming bij mezelf, wanneer ik mij vergelijk met bijvoorbeeld mijn jongste broer. Reeds vanaf de F-jeugd tot op het hoogste niveau (lang geleden) speelt hij bij De Tukkers in Albergen en worden alle voetbalwedstrijden ‘geëvalueerd’ aan de bar of op het terras bij Edward, zoon van Moshoes-Gerrad.

En dat werpt z’n vruchten af. Kwaliteiten als omgangsvormen communicatie, creativiteit, nieuwswaarde, humor en gezelligheid zijn voor hem onmiskenbaar. Daar kan geen diploma tegenop. Dat leverde hem een ’topbaan’ als manager sluitsystemen bij Voskamp in Almelo, waar hij deze kwaliteiten goed kan combineren. Echter, om privacyredenen mag ik zijn naam (begint met een W, lange vent) niet noemen.

Nu ligt dat bij Ruud net even iets anders, want hier in Tubbergen hebben voetballers hun eigen café op De Grote Moat. Maar de genoemde kwaliteiten heeft Ruud zeker (logischerwijs iets minder humor dan mijn broer) en ook dit café/restaurant is de kern van het dorp. De basiliek is daarbij maar ‘Klein Duimpje’ waar slechts alleen een paar dagen in oktober liefhebbers van glas-in-lood ronddwalen.

Natuurlijk heb ik niks tegen een drankkeet achter de schuur. Prima voor een aperitiefje of een kratje Grolsch, maar de echte ‘mensen-mens’ word je in het café. Daarom krijgt Ruud Droste dit keer de hoofdprijs, Ondernemer van het jaar. Wat mij betreft als eerbetoon aan alle kasteleins in de gemeente Tubbergen.

Maar goed dat die ouwe mijn stukkies niet leest, anders werden de schaatsen zeker voor twee weken, of nog langer, in beslag genomen.

J. Kwibus

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen