Centrumkoningin Claudia

Raadhuisplein in Tubbergen
Raadhuisplein in Tubbergen
Foto: Redactie

Sinds de aanleg van de rondweg (1985) zijn we al ruim 40 jaar bezig met de herinrichting van het centrum van Tubbergen. Zonder professionele hulp komen we er echter niet uit.

Daarom heeft het college van B&W in 2019 een centrummanager aangesteld. Bijna alle gemeenten (de buren hebben het ook) hobbelen achter het fenomeen aan in de strijd tegen internetverkoop. Met name de fantastische webshops zijn de boosdoeners en nu is een centrummanager het laatste redmiddel.

Daarom werd Claudia Timmers gevraagd voor die functie. Dat is overigens niets bijzonders hoor. Voor belangrijke banen word je namelijk altijd gevraagd (zelf maak ik dat dagelijks mee als het gaat om de afwas). Een manager om te organiseren, coördineren en adviseren onder de naam Tubbergen Bruist.

Geen gemakkelijke klus. Zoveel mensen, zoveel wensen. Maar Claudia weet de weg. Kennelijk wordt zij gezien als de Twentse Monique des Bouvrie, maar dan in de buitenlucht. Ze timmert dan ook aardig aan de weg met haar ‘bloembakken’.

De foto (boven) toont slechts een begin van het ‘groene’ hart van Tubbergen. Nu de provincie 70.000 euro beschikbaar heeft gesteld is dat voor de Centrummanager een geschenk uit de hemel om er een publieksvriendelijk oerwoud van te maken. Ze heeft dus de wind mee, al verraadt haar kapsel het tegenovergestelde.

Niet alleen door al dat groen in de winkelstraat, maar vooral door haar tegenwind-coupe, doet zij mij denken aan mijn idool en filmster Jane, de vriendin van Johnny Weissmuller of beter gezegd Tarzan in de jungle. Zelfs in mijn jongensboeken Tarzan & Jane is zij mijn heldin.

Filmster of niet, ze is wel de Centrumkoningin van hartje Tubbergen en beheerster van alle bloembakken, fruitbomen, heesters en de kristallen bomen op het Raadhuisplein. Ambtenaren stonden nog nooit zo lang voor het raam om te genieten van Claudia’s werk.

Ze zeggen ook dat er misschien een autoverbod komt, maar dat gaat Claudia te ver. Nu al is het een maïsdoolhof en straks wordt het waarschijnlijk een onbegaanbare jungle. Maar daar heeft Claudia vast wel een oplossing voor. Alle winkels een achteringang, met gratis parkeerplaatsen. Zo zie je meteen dat een centrummanager heeft doorgeleerd. Niet denken in problemen, maar in oplossingen (les 1 cursus management).

En er gaat een gerucht dat de bestrating (lees keien) in het centrum wordt vervangen. Een miskoop van jewelste. Er ontbreken paden voor een scootmobiel, rollator en ouderen die slecht ter been zijn. Zelfs jonge meiden struikelen over de basaltblokken. Als ik Claudia was liet ik er meteen vloerverwarming onder leggen. Dat trekt zeker ‘s winters meer publiek dan de gekleurde glasboom.

Op dit moment is het hele centrum in Tubbergen een woonerf. Ooit ontworpen voor spelende  kinderen, maar ook hier creativiteit ten top. Zou dat op advies van Claudia zijn? Ze staan er echt hoor, die woonerf-verkeersborden. Daar wil ik toch een kanttekening bij maken want toevallig heb ik daar voor doorgeleerd tijdens mijn studie rijbewijs B.

Op het woonerf geldt de maximum snelheid ‘stapvoets’, ook voor auto’s. Voetgangers en fietsers hebben daar altijd vrij baan (helaas bij velen onbekend). Parkeren is een doodzonde, behalve in de vakken met een blauwe lijn of een P, waarbij soms ook nog een parkeerschijf verplicht is (en laat u vooral niet misleiden door de verwarrende onderbordjes). O ja, het verlaten van een woonerf staat gelijk aan het verlaten van de uitrit thuis.

Hoe kan het dan dat het hele Raadhuisplein vaak vol staat met geparkeerde auto’s? Tja, er wordt niet gehandhaafd, zegt wijkbrigadier Peter en dan is iedereen vogelvrij. Daar zit vast en zeker de centrummanager achter, want dat scheelt toch mooi 95 euro of bij een invalide-parkeerplaats zelfs 380 euro en dat geld kan dan weer besteed worden bij de winkeliers.

Slimme meid hoor, maar of het helpt is de vraag. Jammer dat al die kunstwerken op het plein staan. Volgens mij hebben winkeliers liever meer parkeerplaatsen. Een kofferbak dicht bij de winkeldeur. Praktisch toch? O jee, dat had ik beter niet kunnen zeggen. Nu weet ik zeker dat ze mij nooit zullen vragen voor een uitstekend betaalde luizenbaan bij de overheid.

Tijdens de feestdagen maar eens neuzen of ze nog ergens echte vaklui nodig zijn. Per slot van rekening ben ik afgestudeerd aan de LTS van St. Paul, een verdwenen instituut waar je nog een echt vak leerde. Bovendien gaat mijn sollicitatie (betaalde) dorpsondersteuner ook al niet door. Helaas kunnen ze niet voldoen aan mijn verzoek: een ‘werkkamer’ met uitzicht op het Raadhuisplein.

Zo, en nu snel nog even winkelen bij een van de vele webshops in Tubbergen. Mijn keuze is gevallen op Be®Nice lingerievoorjou.nl. Heerlijk, ‘warm’ ondergoed met kerst.

Prettige feestdagen en een gezond 2023.

J. Kwibus

Reacties

Cookieinstellingen