Paasvuren en spitsmuizen

Foto: Dorpsraad Manderveen

De motie voor behoud van het paasvuur is onlangs met grote meerderheid (16-3) aangenomen; dat is alvast een goed begin voor 2023.

Dat die motie niet wordt gesteund door een trio raadsleden (PvdA en Lokaal Sterk) is overigens wel opmerkelijk. Nota bene drie Tukkers die normaliter bol staan van ouderwetse opvattingen en tradities.

Hoe is zoiets toch in ‘s hemelsnaam mogelijk? Zouden ze met z’n drieën in therapie kunnen of zijn daar medicijnen tegen? Eerst maar eens met huisartsenpraktijk De Mosbeek bellen.

Of zou het misschien onwetendheid zijn en leven deze drie raadsleden nog in vroegere tijden? Toen jongens van Nijland, Rietmeijer, Lucas en natuurlijk Anton Vleerbos een Paasvuur bouwden in Albergen, langs het kanaal bij ‘n Pook. Kêrl wat rookn, die autoband’n.

Dan word ik teruggebeld. De aardige doktersassistente Agnes mag om privacyredenen geen advies geven. Het wordt met de dag gekker. Dat wordt dan googelen voor het juiste medicijn. Aha, gevonden: haloperidol, tweemaal daags 1 tablet en zit ook nog eens in het standaard-zorgpakket.

Nou dat is dan weer geregeld. Maar hoe gaat het nu verder met al dat mierenneuken over het milieu? Dat is niet moeilijk te raden. Het gaat nog wel een tijdje door met dat Brusselse männeke Timmermans (PvdA) en een paar meelopers. Het liefst zagen ze naast Paasvuren ook Formule 1, motorcross, zwarte cross, koeien, varkens en vakantievluchten verdwijnen.

Vreemd dat ze wel voorstanders zijn van biomassa waar hele bossen voor worden gekapt, maar dat ze moeilijk doen over een Paasvuur van snoeihout.

Toch zegt niemand dat  Paasvuren worden verboden; slechts de spelregels worden op slinkse wijze veranderd. Zo moeten gecertificeerde biologen onderzoeken of er een spitsmuis in de buurt ‘woont’.

Als jongen van het platteland weet ik dat zoiets niet onderzocht hoeft te worden. Ze zitten er gewoon, 100% zeker, en er zijn 376 verschillende soorten spitsmuizen en allemaal beschermd. Het resultaat is dus op voorhand al bekend.

Of wat te denken van het inhuren van een universitair opgeleide stikstofdepositieberekenaar met een uurloon van een profvoetballer. Een functie die in Tubbergen niet eens bestaat.

De vraag is of die zestien raadsleden het voor elkaar krijgen om die regels te negeren. Voorlopig worden de zaken in Tubbergen bovenlangs geregeld en doet de gemeenteraad mee voor spek en bonen. De meerderheid beslist lang niet altijd. In Albergen weten ze precies hoe dat in z’n werk gaat.

In Brussel worden alle milieuregels bedacht. De Haagse minderheid en de milieufanaten van de provincie doen daar nog een schepje bovenop, gevolgd door meelopers zoals het trio uit Tubbergen.

Deze groep zorgt ervoor dat Nederland het enige land in de hele wereld is dat milieuproblemen creëert rondom 168 Natura 2000-gebieden. Daarvan zijn er 158 zelfgemaakt en aangeharkt. In werkelijkheid kent Nederland hooguit 10 natuurgebieden (Veluwe, Biesbosch, Waddenzee enzovoorts).

De naam spitsmuizen (gemiddelde leeftijd 2 jaar!) zou voor het Tubbergse trio niet misstaan, al zullen ze daar niet van wakker liggen na het gebruik van haloperidol. De bijwerkingen treden pas op na de eerstvolgende gemeenteraadsverkiezingen.

En wie mocht denken dat de 16 raadsleden niet voor een schoon milieu zijn die vergist zich. Ook zij weten dat een Paasvuur, zoals vroeger bij ‘n Pook eigenlijk niet meer kan. Spitsmuizen blijven soms nog wel een dag lang hoesten als gevolg van… rook’n-de autoband’n.

J. Kwibus

Reacties

Cookieinstellingen