‘Slimste van de klas’

Foto: Redactie

De komst van de minister voor Klimaat en Energie doet mij denken aan een oud spelletje Landjepik, een oliedom spel met een langzame ‘dood’ voor de verliezer, maar met een beetje sjoemelen wint de ‘slimste’.

Om van het spel nog iets spannends te maken gebruikten we vroeger een stiletto, gekregen van buurman ‘Jopie’ Langeveld. Hij had het mes geritseld in café De Mooie Vrouw, waar Joop kelner was.

Die Joop. Hij werd slechts 45 jaar en was de held van de buurt na het redden van een kind tijdens een woningbrand aan de Mekkelenbergweg. Hij woonde met zijn lieve vrouw Dinie en een hele schare (kwa)jongens aan de rand van de Mekkelenberg.

Op mijn 12e mocht ik bij Joop ‘n avondje op de zes belhamels passen (jachtgeweer achter het gordijn) en dat leverde zomaar die stiletto op. Een poosje later moest het ‘criminele zakmes’, zoals mijn vader dat noemde, ingeleverd worden vanwege bravoure gedrag tijdens Landjepik.

Het bezoek van Rob Jetten zou zomaar kunnen betekenen dat deze minister zijn zinnen heeft gezet op zo’n spelletje, maar dan voor het bouwen van gevaarlijke en overlast gevende windmolens. Het liefst hoog op de Tubbergse essen. Rob heeft vast gehoord dat het nieuwe kerkhof De Esch wordt gesloten, althans overbodig is volgens de nieuwste cijfers. Zo’n miscalculatie biedt vanzelfsprekend weer kansen voor deze slimmerik.

Natuurlijk kent een slimme minister alle narigheden van windturbines en hij weet ook wel dat deze alleen zwaar gesubsidieerd rendabel zijn, maar ook hier voert ‘idealisme’ de boventoon. Tja, dan wordt een zinnig gesprek al snel lastig.

Hopelijk bedenkt Rob zich nog. Wie de link https://tubbergen.nieuws.nl/opinie/20220729 aanklikt ziet in het weiland nog borden met de tekst Verboden voor D66. In ieder geval heeft dit slimme mannetje wel lef om op visite te komen.

De vraag is wel of ons college van B&W opgewassen is tegen dit heerschap. Hopelijk heeft wethoudster Ursula, na het debacle in Albergen, haar les nu wél goed geleerd. Voor Rob gelden andere regels als ‘slimste van de klas’. Overigens noemen ze een slimmerik in Twente ook wel een gladjanus.

De gespreksleidster tijdens het bezoek is de leuke en altijd vriendelijke Anne Bonvanie-Lenferink uit Fleringen, secretaris-penningmeester van D66 Overijssel. In haar echte leven is zij coördinator innovatie zorgtechnologie. Beide bezigheden moeten welhaast zeer belangrijk zijn gezien de lange functieomschrijvingen. Geweldig, en dan ook nog parttime.

Of zou Anne de cheffin zijn van Zora (Zorg Ouderen Revalidatie Animatie), de zorg-robot die mij binnenkort goedemorgen wenst? Verschrikkelijk lijkt mij dat. Gelukkig sta ik bij Zorggroep Sint Maarten op de wachtlijst voor mijn twee favoriete verzorgsters IG, Nicole Hermes-Keemers en Simone Lucas. Was het maar alvast 2033.

Nee, er komen (op de gespreksleidster na) dan ook geen echte Tubbergenaren naar de D66-meeting. Politici die op een Hans Klok-achtige wijze de veestapel willen laten verdwijnen, daar zijn ze in Tubbergen geen fan van. Trouwens in het verleden heeft D66 al eens eerder de ‘voet-tussen-de-deur-tactiek’ geprobeerd en dat werd geen succes.

Kortom: nu Rob Jetten op 23 januari naar Tubbergen komt lijkt het niets meer dan een spelletje Landjepik. Dit keer zonder de inmiddels verboden stiletto van Joop. Om een langzame ‘dood’ te voorkomen zal Ursula toch een beetje moeten sjoemelen, maar dan nog zal het lastig worden tegen meneer gladjanus… de ‘slimste van de klas’!

J. Kwibus

Reacties

Cookieinstellingen