Géén boeven op ‘Twentse Urk’

Foto: Redactie

Vorige week was ik met een aanhangertje vol rommel op weg naar de gemeentewerf in Tubbergen. Dan duikt er plotseling van rechts een politieauto op, met blauw zwaailicht.

Ondanks dat er twee leuke agentes in die Mercedes B-klasse zitten, schrik ik mij het leplazarus. Terwijl ik niet eens op de vlucht ben. In een ver verleden werd namelijk mijn aanhanger gecontroleerd en toen bleek er iets mis te zijn met de hulpkoppeling. U raadt het al, een bekeuring van destijds 135 gulden.

Dat soort narigheden kennen we tegenwoordig gelukkig niet meer nu alle 24 agenten en agentes uit Tubbergen zijn verdwenen. Hadden we dat maar eerder gedaan, want de gevolgen zijn wonderbaarlijk verrassend.

Tubbergen is nu de ‘veiligste’ gemeente van Nederland. Inderdaad, de kust is veilig. Ongestraft jakkeren over de drempels van de Kloosteresweg en door de chicanes op de Uelser- en Hardenbergerweg. Zelfs de hulpkoppeling, handsfree bellen, helmplicht, nachtelijk vuurwerk, parkeerbeleid en nog veel meer pietluttige zaken vormen geen problemen meer. We regelen het nu allemaal zelf, net als op Urk.

Ook thuis zorgen we voor onze eigen veiligheid. Camera’s die bij onraad een sms’je sturen, een honkbalknuppel in de gang en een BuurtPreventieApp met daarin een paar onwijs sterke kerels. Hadden ze dat vorige maand maar gehad in Harbrinkhoek. Zeven busjes van hardwerkende zzp-ers werden midden in de nacht leeggeroofd.

Over die 24 verbannen agenten en agentes hoeft u zich geen zorgen te maken, die vermaken zich prima met de lange wapenstok bij voetbalhooligans en klimaatwappies. Al mogen ze van mij wel wat vaker de hogedrukreiniger gebruiken en dan bij voorkeur de Volvo Terberg TT 2223/220.

Tja, dat waren nog eens tijden. Tegenwoordig hobbelen hele hordes agenten achter Jan en alleman aan. Ze noemen dat beveiligen van moskeeën, vips, bn’ers, ministers, officieren van justitie, advocaten, journalisten, kroongetuigen, criminelen op weg naar de rechtbank en – last but not least – onze Koninklijke Hoogheid Prinses Amalia.

Het zijn de nieuwe prioriteiten vanuit Den Haag. Ook daarvan is het college van B&W kennelijk niet van op de hoogte, evenals de komst van een AZC in Albergen. Dat u vooral niet denkt dat er bezuinigd wordt. De uitgaven voor de politie zijn elk jaar hoger. Het zijn gewoon andere keuzes.

Onlangs werd door de politietop in Enschede bekend gemaakt dat het nu ook in de grote stad piept en kraakt. Nou, daar weten we in Tubbergen alles van. Tegen die tijd dat ook daar alle agenten weg zijn lezen we vast wel ‘Enschede, veiligste stad van Nederland’.

O ja, die twee leuke agentes waren plotsklaps verdwenen. Zeker met de ‘lange lat’ op doorreis naar een voetbaltreffen. Nee, geen TVC‘28 versus STEVO; die tijd zijn we reeds lang voorbij in beschaafd en veilig Tubbergen.

Overigens wel een koddig gezicht, een meisje met een lange wapenstok, maar het zijn nu eenmaal andere tijden. Trouwens dat merkte ik ook op de gemeentewerf. Daar aan de Galvanistraat schrok ik mij pas echt de tering. Nu was het de kassabon: 186,11 euro. Omgerekend 410,13 gulden voor het inleveren van een beetje rommel. Hoezo geen boeven… op ‘Twentse Urk’?

J. Kwibus

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen