Dromen van luxe reizen

Foto: Redactie

Het vervoer van varkens staat al een poosje ter discussie. Daar hoor je in Tubbergen weinig over, terwijl ‘we’ toch landelijk op de elfde plaats staan waar het gaat om de hoeveelheid varkens.

Tegenover elke inwoner van Tubbergen staan namelijk zes varkens. Nou ja, niet letterlijk want de buren tegenover mij lijken toch echt niet op een varken. Behalve dan mijn overbuurmeisje, Miss Piggy, een huisvarkentje. Slim en uitzonderlijk mooi en schoon… voor een varken.

Met 60.000 mestvarkens én 60.000 biggetjes, verdeeld over 86 bedrijven, zijn we ruim bedeeld. Om het transport in goede banen te leiden gebruiken vervoerders tegenwoordig stroomknuppels met 5.000 volt. Verschrikkelijke beelden op het journaal. Nee, niet uit Tubbergen – maar toch.

Bij de Partij voor de Dieren zeggen ze dat de accommodatie van een veewagen onvoldoende is. Zomers te warm, ‘s winters te koud, louter staanplaatsen en zelfs geen stang om aan vast te houden. Bovendien ontbreekt de veiligheidsgordel, evenals een lift voor varkens die slecht ter ‘been’ zijn. Kortom, gewoon dieronvriendelijk.

Maar de oplossing is nabij: een speciale afdeling dierenvervoer bij Ter Beek Reizen. Sterke mannen die de reizigers naar een luxe fauteuil dragen. Nu zonder stroomknuppels. Helaas kan uitbreiding niet aan de Uelserweg in Tubbergen.

De Kloosteresweg is aangewezen als plek voor een XL-hal en wel op de plaats waar vroeger het rennerskwartier zat. Daar zitten toch al oliesporen in de grond en is dat dus ongeschikt voor dennetjes.

De feiten op een rij: Biggetjes van 10 weken oud worden vetgemest tot ruim 90 kg en dat duurt 5 á 6 maanden. Mestvarkens zijn dus nóóit jarig.

Dan de rekensom: 60.000 mestvarkens per half jaar, gedeeld door gemiddeld 48 zitplaatsen per bus maal twee is 2500 bussen per jaar, gedeeld door 250 werkdagen is 10 bussen per dag. Enkele reis!

Overigens zijn de nieuwe faciliteiten voor dieren bij lange na (nog) niet, zoals bij het personenvervoer van Ter Beek Reizen. Wie de link https://youtu.be/utxInRimI-k aanklikt kan alvast dromen van luxe reizen. Trouwens, u kunt ook altijd even langs komen. Trudy heeft de koffie klaar!

Een gepensioneerde Tubbergse architect is de ontwerper van de nieuwe XL-hal en bouwbedrijf Hulshof heeft de opdracht reeds binnen. De planning voor de eerste steenlegging van Ter Beek ‘luxury animal destination’ is op vrijdag 2 juni 2023, waarna in het voorjaar van 2024 – geheel in stijl – de zaak wordt geopend door de juffrouw die tegenover mij woont.

Juist op het moment dat op het rennerskwartier het lintje wordt doorgeknipt door miss P. in een super sexy jurk, gaat plotseling de deur van mijn slaapkamer open en hoor ik een stem die zegt dat het ontbijt klaar is.

Vreemd dat dromen altijd plaatsvinden kort voordat je wakker wordt. Bovendien zijn ze vaak bedrog. Zo ook hier. Een nieuw bedrijf komt er natuurlijk niet. Gelukkig hebben de beelden van het journaal wél gevolgen… en er wordt gewerkt aan een humaner vervoersbeleid.

Stroomknuppels worden sowieso verboden. Eindelijk! Hopelijk nog voor het BBQ-seizoen dan smaken de spareribs nog lekkerder, vooral die van Niels Grill & Smoke.

J. Kwibus

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen