Tijdelijke migranten

Aan de Kapsweg in Tubbergen, tegenover Ida en Wim Buijvoets, hebben twee migranten een date in een 4-sterren landhotel. Wethouder van asielzaken Ursula Bekhuis-Groothuis weet van niets.

Nee, niet per rubberbootje, maar een heuse vliegreis ging eraan vooraf. Deze prachtige ooievaars zijn dan ook niet gevlucht voor gevaar, maar zoeken het geluk in Tubbergen. Het is hier zomers nu eenmaal beter dan in Afrika. Onze weilanden zitten dan vol hapklare brokken. Een uitstekende periode om te paren.

Hoe romantisch ook, niet alles is wat het lijkt. Vraag het maar aan Gerard Hampsink, voorzitter van de Vogelwerkgroep Wildbeheer Tubbergen. Ooievaars zijn de schrik van de weidevogels.

Maar eerlijk is eerlijk, het is een prachtig gezicht wanneer straks ook de jonge ooievaartjes er zijn. Zo ver is het nog niet.

Volgens de planning is juffrouw ooievaar eind april uitgeteld. Prognose van Wim: drie tot vijf eieren. Na ruim een maand broeden komen de jonkies uit het ei.

Daarna worden ze een drie maanden lang gevoerd met niet alleen genoemde ‘lekkernijen’, ook kikkers, muizen en insecten staan op het menu.

Ooievaars zijn net als veel Tubbergenaren monogaam, maar niet voor het leven. Ze kunnen van partner wisselen, maar pas ná het seizoen. Het mooie aan die wisselende contacten is dat niemand zoiets opvalt. Dat voordeel hebben ooievaars dan weer.

In opvoeden zijn ze erg voorbeeldig. Zo broeden ze om beurten en voeren ze beiden de jongen. Pa en ma ooievaar verlaten nooit samen het nest. Ze droppen hun jongen dan ook niet bij de opvang, want een van de ouders is altijd thuis. De ander regelt en bezorgt de maaltijden. Tussendoor gaan de geboorte-bezoekjes gewoon door, al staan Ida en Wim waarschijnlijk niet op het lijstje.

Ooievaars hebben wel een overdreven verantwoordelijkheidsgevoel. Mocht de maaltijdbezorger niet terugkomen dan blijft de partner net zolang op het nest totdat hij/zij uiteindelijk zal verhongeren, nadat eerst de jongen zijn opgepeuzeld.

Wie een van deze migranten rondom Tubbergen ziet scharrelen weet nu waar ze wonen. Als alles volgens plan verloopt, vliegt de hele ooievaarsfamilie begin oktober emissieloos terug naar Spanje, Portugal of Noord-Afrika. Sommigen reizen zelfs door tot in het onrustige Mali.

Volgend jaar zijn ze gewoon weer welkom want het hotel wordt niet stiekem verkocht en er staan geen borden “GEEN EIND, GEEN DEAL”. Tegenwoordig zijn er ook websites om deze dieren te observeren. Ida en Wim gebruiken gewoon een ouderwetse verrekijker en volgen daarbij de methode van de ooievaars; om beurten.

J. Kwibus

NB. Ursula is inmiddels op de hoogte!

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen