Regeren is vooruitzien

Foto:

Verrassend, Tubbergen krijgt een nieuw gemeentehuis en het Raadhuisplein wordt omgetoverd tot Horecaplein.

Zelf dacht ik dat wonen in het centrum prioriteit was. Tenminste, dat was jaren geleden de wens van veel 60-plussers, zo bleek tijdens het eerste ‘centrumberaad’.

Toch is de keuze gevallen op alweer een nieuw ambtenarenverblijf. Vreemd, want toekomstplannen geven aan dat provincies en gemeenten op den duur verdwijnen, inclusief bijbehorende gebouwen. Een rijbewijs en een vergunning gaan straks gewoon via ‘juffrouw’ Chabot, onze gesprekspartner in de app.

Maar onze bestuurders zijn slimmer dan gedacht.

Als gevolg van bestuurlijke chaos, onbetaalbare instituten, te veel ambtenaren en uitgebreide digitalisering wordt Nederland, volgens insiders, herverdeeld in 30 gewesten. Regio Twente krijgt dan algehele zelfstandigheid onder de nieuwe naam: Gewest Twente (van Holten t/m Losser en van Vriezenveen t/m Haaksbergen). Tevens een uitgesproken kans om de kloof tussen de randstad en het platteland te dichten.

We zitten dan zo ongeveer in 2035, het jaar dat ik volgens mijn pensioenfonds milieuvriendelijk zal worden geresoneerd, want dat is dan de trend. Mijn voorkeur gaat uit naar een bierketel bij de firma Grolsch, maar dat terzijde. Zover is het nog lang niet.

Dat politici in Tubbergen ver vooruit denken, getuigt van professionaliteit. Er wordt gefluisterd dat het nieuwe gemeentehuis (medio 2026) zal bestaan uit 40 levensloopbestendige appartementen met een schuilkelder als vergaderzaal.

Elke afdeling krijgt een eigen appartement met vier á vijf ambtenaren, een ruim balkon en vrij uitzicht op de Oude Markt. Soortgelijke appartementen (foto boven) maar dan zonder schuilkelder, zijn reeds te bewonderen in de nieuwe wijk Indië in Almelooo.

Als in 2035 een kwart van de huidige 200 ambtenaren (de overblijvers krijgen een contract in de zorg of bij handhaving) wordt overgeplaatst naar het nieuwe kantoor van het Gewest Twente (locatie Almelo) kunnen senioren of statushouders alsnog intrek nemen in deze luxe appartementen aan de Pastoor Bloemenstraat in Tubbergen. De schuilkelder wordt dan een parkeergarage of recreatieruimte.

Het Horecaplein wordt nog wel een heikel avontuur, niet elke horecaondernemer ziet daar mogelijkheden, maar met de nieuwe dwangwet is dat zo geregeld. Het college heeft daar inmiddels ruime ervaring mee.

Zo, dan bent u weer helemaal op de hoogte. Eind goed, al goed zullen we maar zeggen, al vergeet ik de Aldi-buurtsuper, daar wordt nog een tijdje over gesteggeld. Boodschappen worden in de toekomst namelijk aan huis bezorgd. Alles via de app.

Overigens blijft het een groot mysterie waarom het huidige gemeentehuis voor 500 duizend euro (u leest het goed, een half miljoen) wordt verbouwd, terwijl in 2027 de firma Kamphuis kan beginnen met de sloop. Het kan natuurlijk ook zijn dat het COA tegen die tijd dit oude gemeentehuis opeist nu er inmiddels weer warme contacten zijn. Voorlopig zitten ambtenaren nog een paar jaar aan het Raadhuisplein en… op een gouden toilet.

Al deze ‘prioriteiten’, én kosten, worden vanzelfsprekend zo snel mogelijk verwerkt in de financiële rubriek WOZ, belastingen en heffingen op de website van de gemeente Tubbergen. Maar ze staan natuurlijk ook elk jaar op uw aanslagbiljet “gemeentelijke belastingen’. Binnenkort via ‘juffrouw’ Chabot.

Regeren is immers vooruitzien.

J. Kwibus

Reacties

Cookieinstellingen