Erotiek in de basiliek

Foto: Redactie

De laatste stuiptrekkingen van 2000 jaar christendom; een rondleiding in de kerk.

En toch is het de moeite waard, zo las ik deze week in het nieuws. Griezels en engerds duiken op in de vele glas-in-loodramen van de Pancratiusbasiliek Tubbergen. Bijbelse figuren met een verhaal. Al dan niet verzonnen. De toerist vindt het geweldig en gids Marianne van Wegen schudt de heftige taferelen zo uit haar mouw, maar ze was in haar vorige leven dan ook een echte ouderwetse schooljuffrouw.

In 2018 luidde het kerkbestuur al de noodklok. Financieel zat de Pancratiusbasiliek in zwaar weer. Nogal wiedes, ook een leegstaand pandje heeft onderhoud nodig. Maar nu is de oplossing gevonden. Helaas geen steun van het rijke Vaticaan, maar avontuurlijke rondleidingen á vier euro per persoon.

De meest spannende thriller van Marianne gaat over Pancratius zelf. Een waargebeurd verhaal over beschermheilige Pancratius van Rome. Ook de pastoor in Albergen vertelde het vroeger al tijdens de catechismusles. Vaak levert het bij mij nog traumatische momenten op wanneer er weer een collectant voor de deur staat.

De legende wil dat de Romeinse keizer Maximianus een wet instelde die iedereen verplichtte om te doneren aan de Romeinse goden. Zodoende probeerde hij het christendom voorgoed de nek om te draaien. Bij weigering volgde de doodstraf. Pancratius was een 14-jarige jongen die alleen woonde. Zijn rijke ouders waren overleden. Toen de soldaten als collectanten aan de deur kwamen, deed Pancratius open en zei dat hij uitsluitend doneerde aan christenen. Zodoende werd hij reeds op jonge leeftijd een martelaar. In die tijd was er ook al snelrecht, want Pancratius werd bij de voordeur onthoofd.

Nu is het mij volstrekt onduidelijk waarom ik nooit op het idee ben gekomen om rondleidingen te verzorgen, terwijl ik al in mijn puberteit elke zondag eindeloos zat te staren naar deze Bijbelse figuren. Sommigen met meerdere vrouwen. Trouwens de weinige keren dat ik er nu kom zie ik nog steeds fascinerende afbeeldingen uit vervlogen tijden.

Nee, geen enge gedachten, maar gewoon superleuke, begerenswaardige engelen en de heilige maagd Maria Magdalena in verschillende houdingen. Zeker wanneer ook nog eens de zon door de glas-in-loodramen schijnt, lijkt iedereen en alles op hemelse vrouwen in doorschijnende kledij of in de nieuwste lingerie. Zelfs een rendez-vous achter het pijporgel op het koor wordt zichtbaar, voor wie oog heeft voor details.

Ik heb mij dan ook aangemeld als vrijwilliger om rondleidingen met een erotisch karakter te verzorgen in en rondom de basiliek. Bloedstollende verhalen over bijbelse figuren, afgebeeld in gebrandschilderde glas-in-loodramen (leeftijd 16 jaar, kosten 7,50 euro p.p.) met start en finish in de Grotestaat, tegenover Be®Nice, om er een beetje in te komen.

U kunt zich op voorhand reeds aanmelden bij het kerkbestuur via de website onder de rubriek ‘Erotiek in de basiliek’. Alleen als de zon schijnt!

J. Kwibus

Reacties

Cookieinstellingen