CSI Twente voor minima

Foto: Redactie

Het valt nog niet mee om de high society en de minima samen te brengen op Erve Maathuis tijdens het perfect georganiseerde CSI Twente, maar Rob en Danielle doen er alles aan om ook dat te regelen.

De vraag is, waarom ze dat zo belangrijk vinden. Bovenop een paard zitten, terwijl het edele dier dan verplicht over een oxer moet springen, kan toch ook zonder mensen met een laag inkomen?

Eerlijk gezegd was ik nog nooit naar zo’n evenement geweest, maar volg het slechts vanaf de zijlijn, terwijl de naam CSI (Concours de Saut International) klinkt alsof je zoiets niet mag overslaan.

Bovendien is het veel interessanter om maandag op het werk te zeggen dat je naar het CSI in Geesteren bent geweest, dan naar de (gewonnen) kampioenswedstrijd van STEVO. En dan heb ik het nog niet eens over het chique ruiterbal op zaterdagavond met de wereldberoemde plaatjesdraaier Tony Peroni, die ik nog ken uit mijn tijd bij De Kul in Denekamp.

Zelf voel ik mij niet als “een vis in het water” op zo’n evenement, maar dat ligt aan mij. En “hoger driet’n, as a’jt gat hebt zit’n” ligt niet in de aard van het beestje, al zei mijn vader vroeger wel: “a’j niks bint en ie verbeeldt oe niks, dan b’j tweemoal niks”.

Toch heb ik gisteren het streng bewaakte CSI-parkeerterrein in Geesteren bezocht. Voor 7,50 euro was het genieten van al die prachtige SUV’s en luxe campers, van het merk ‘jumping horses’ (heb ik even opgezocht en dat betekent gewoon springpaarden). Mercedessen GL, Audi’s Q7, Range Rovers en Porsches Cayenne lachten mij vriendelijk tegemoet, maar dat mag ook wel voor de prijs van een rijtjeshuis.

Al dat moois moet natuurlijk geshowd worden aan de gewone man, evenals een jump over een hindernis, want deze levensstijl is over het algemeen niet weggelegd voor jan met de korte achternaam. Daarom hebben Rob en Danielle de toegangsprijzen verlaagd.

Voor een tientje kom je al een heel eind. De eventuele consumpties zitten daar niet bij, maar die zijn tegenwoordig toch al onbetaalbaar voor de minima. Hier biedt de koelbox uitkomst. Wie op de fiets komt bespaart nog eens 7,50 euro.

Nieuw is het overigens niet. In Tubbergen bij de Masterclass, met de toppers van Schröder (Ben, Wim en Gerco) is de entree zelfs gratis.

Maar hoe je het ook wendt of keert, de hippische bovenwereld is simpelweg te duur voor de minima. Maar zo’n evenement kan ook niet zonder, want laagbetaalden maken eenvoudigweg meer lol en zijn sfeerbepalend.

Nu overweeg ik om zondag toch naar de finale te gaan. Mijn inkomen is immers minimaal. En er gaan geruchten dat de eventuele barrage omgekeerd wordt verreden en dat is echt iets voor mij, als liefhebber van paarden. Reken maar dat ook de sfeer er dan goed in komt bij de minima, want het valt nog niet mee om foutloos over een dubbele oxer te springen… met een paard op de rug.

J. Kwibus

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen