Donkere wolken boven Albergen

Het is stil in Albergen, terwijl het dorp al meer dan een jaar ‘geniet’ van nationale bekendheid door de komst van teveel internationale inwoners. En nu geeft ook nog eens de dorpsraad de pijp aan Maarten. Maar hoe zit het nu precies… daar in Albergen?

Dit keer vroeg ik het aan drs. Robbie, want zo heet mijn computerspeeltje van ChatGPT. Met de invoer van de woorden Albergen, cultuur, kerk en bestuur, maakte Robbie een verslagje over dit dorp. In slechts luttele seconden. Komt ie:

Albergen ligt in de provincie Overijssel te midden van de prachtige Twentse natuur. Karakteristieke houtwallen en glooiende esgronden bepalen het beeld aan met name de noordkant van het dorp, terwijl het kanaal Almelo-Nordhorn aan de zuidkant het dorp begrenst.

Aan de westkant wordt het beeld bepaald door een idyllisch gelegen asielzoekerscentrum. Samenscholende veelal werkloze hangjongeren uit arme landen bepalen daar na de vakantie het straatbeeld op en aan de Gravendijk. Maar ook het vernieuwde centrumplein met de supermarkt COOP is bij uitstek geschikt om te chillen en te lanterfanten.

Albergen heeft een variabel aantal inwoners. De laatste schatting is ruim boven de 3600 en met allemaal dezelfde naam, Bukke dan wel Bökke. Er zijn in totaal 1.412 woningen en 2.125 auto’s, plus de Saab 9.3 van Riemer.

Albergenaren werden rond 1370 op weg naar de kerk in Ootmarsum vaak lastig gevallen door buitenlandse kooplieden. Reden voor toestemming van het bisdom om een eigen kerkje te bouwen. Reeds in 1372 werd het kerkje gerealiseerd. Zeer waarschijnlijk door aannemer Scholte op Reimer.

In Albergen zijn in het hele dorp borden geplaatst met de tekst: “Geen eind, Geen deal”. Zo langzamerhand weet niemand meer dat het over een AZC gaat. De gemeente doet er alles aan om het geldverslindende project een paar weken te vertragen, alsof ze daarmee kunnen goedmaken wat in het verleden is verprutst.

In het centrum van Albergen zijn de sporen van de St. Pancratiuskerk nog zichtbaar. In dit gebouw verzamelden zich decennialang mensen die geloofden dat één iemand slimmer was dan het hele Romeinse volk bij elkaar. Tegenwoordig is het nog steeds een verzamelgebouw, maar dan voor ijverige ondernemers.

Albergen staat naast de volksfeesten bekend om de vele andere evenementen, zoals de eerste carnavalsoptocht, demonstraties tegen de komst van een AZC, Paaspop Albergen, de 24-uurs Solexrit Albergen en de KDD Mid-Summerparty.

Bekende Albergenaren: Berny Boxem-Lenferink (atlete), Olga Assink (handbal), Thijs Kemperink (cabaretier), Bakkers Harrie (broodventer), Moniek Tenniglo (wielrenster), Jan Voorhuis (keeper), Gerard Morshuis (kastelein), Annie van der Aa (schaatster), Hennie Voss (terreinknecht), Bent Viscaal (autocoureur) en Gait oet`t klooster (artiest).

Albergen had tot voor kort een enthousiaste dorpsraad maar die werd door het gemeentebestuur vakkundig om zeep geholpen door gebrek aan boerenverstand, zo valt te lezen op spandoeken in Albergen. Tja, dat krijg je met een beunhaas-burgemeester die alleen op de winkel past. Dit had zij natuurlijk nooit mogen laten gebeuren, maar daar hoor je straks niks meer over bij haar afscheid.

Tot zover Robbie.

Zo, nu hoort u het ook eens van een deskundige. Trouwens ze zeggen dat de nieuwe burgemeester Anko Postma een slimme vent is. Dat zou zomaar eens kunnen kloppen. Mijn opa had vroeger een herdershond die Anko heette. Razend slimme hond én… met boerenverstand. En wat die stilte in Albergen betreft; dat is heel normaal, voordat het gaat stormen.

J. Kwibus

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen