Lookalike

Foto: Redactie

Eerst dacht ik dat dr. Herman Schaepman van zijn sokkel was gelopen toen ik de foto op deze website zag, maar het was de nieuwe burgemeester. Echt een lookalike.

Het ronde brilletje en hetzelfde kapsel zijn vast geen toeval. Wat een briljant idee. En met succes. Daarom de hartelijke felicitaties aan drs. Anko Postma. Hopelijk hebben hij, zijn vrouw, drie kinderen en twee honden een geweldige tijd in Tubbergen. Ik ben sowieso fan van nieuwkomers die iets bijdragen aan de samenleving, bovendien kost een burgemeester slechts 0,39 euro per inwoner per maand.

Als Johan Kemperink binnenkort verhuist naar De Haar kan Aannemersbedrijf Hoek zijn ‘notariswoning’ aan de Maatweg meteen verbouwen tot ambtswoning. Nu nog met één vlaggenmast, maar dan met twee. Want ook de Tubbergse vlag moet natuurlijk wapperen bij de familie Postma. Architect Dinant heeft vast wel een plan.

Zelf had ik het landhotel ‘t Elshuys aan de Gravendijk laten verbouwen tot ambtswoning. Perfecte locatie. Tijdens het sollicitatiegesprek werd er nog aandachtig geluisterd naar mijn oplossingsgerichte ideeën. Asiel eruit, Kwibus erin. Het zou zomaar de reden kunnen zijn waarom ik ben afgewezen. Je weet het niet. Zoiets hoor je namelijk nooit na een sollicitatie.

Maar eerlijk is eerlijk, ook de nieuwe burgemeester is die paar eurocent vast wel waard nu boeren en authentieke dorpsbewoners in de knel komen. En dat ligt niet alleen aan zijn coupe en bril. Het schijnt dat zijn voorkeur uitgaat naar dorpsbelangen en dat hij nog niet zo lang geleden zelf ook in een dorpsbestuur zat. Zou het dan alsnog ‘pais en vree’ worden in Albergen?

Het Twents is nog wel een aandachtspuntje voor Anko. Zo dacht hij dat het Twentse ‘noaberschap’ hetzelfde was als het Friese ‘mienskip’. Wie in Tubbergen vraagt naar Miens-kipp’n komt uit in Vasse bij de vroegere burgemeester Wilmien. Vijf prachtige scharrelkippen sieren daar het erf.

Of Anko met al zijn gelijkenissen en competenties net als Herman ooit een standbeeld krijgt, is nog de vraag. De kans is klein, maar in Tubbergen is niets onmogelijk. De komende vakantie gaat hij in ieder geval oefenen op de zin “Twentse leu, leuke leu”. Tenminste, dat is hem geadviseerd.

Ze zeggen dat de familie Postma uit Friesland komt, maar dat is de halve waarheid. Hij is geboren in Zevenhuizen (Groningen) en zij in Arnhem. Ze wonen nu nog in het Friese Nij Beets, een dorpje zo groot als Fleringen, maar dan zonder Kroesmennekes. Dat laatste is toch een minpuntje.

Over Friesland gesproken; zou Anko, net als Jan Fortkamp (in 1963), ooit de Elfstedentocht hebben geschaatst? Zou wel een plusje zijn. Zo’n schaatstochtje staat immers niet op de erelijst van dr. Herman Schaepman.

J. Kwibus

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen