Zwarte ooievaar richting Albergen

Foto: Redactie

Eerlijk gezegd wist ik niet eens dat hij bestond, de zwarte ooievaar. Natuurfreaks hadden vorige week al gewaarschuwd, maar als dan zo’n zeldzaam beest plotseling opduikt is het wel even schrikken.

Zeker als je in gedachten bent tijdens een wandeling rond het ongeveer 12.000 jaar oude Hondeven in Tubbergen. Plotseling scheerde het gevaarte over dit meertje. Meer zwevend dan vliegend verdween hij (of was het een zij?) in zuidelijke richting. Zo ongeveer recht over ‘t Geziet waarna de landing werd ingezet in de richting van de Gravendijk in Albergen.

Nu kon ik geen vrachtje waarnemen terwijl wel de lange snavel zichtbaar was. Ook was ik te laat voor het maken van een goede foto. Zeg maar gerust een prutser. Maar wie goed kijkt, ziet nog net een zwart stipje aan de horizon.

Nog diezelfde dag stuurde ik een mailtje naar wethouder Ursula Bekhuis, zodat ze achteraf niet kan zeggen “we wisten van niks”. Zoals vorig jaar gebeurde met de komst van een AZC aan de Gravendijk in Albergen.

Veel gekker moet het in Tubbergen niet worden als meer dieren uit Afrika het hier geweldig gaan vinden. Wie zegt mij dat de leeuw, buffel, luipaard, neushoorn, olifant, giraf, hyena, krokodil, baviaan en nog meer wilde dieren uit Afrika hier niet hun toevlucht zoeken nu Nederland opwarmt? Daar hoor je zelden iets over.

En nu Albergen internationale bekendheid ‘geniet’ is het toch iets om over na te denken. Sowieso voor een wethouder, ook al is zij een schoolvoorbeeld van de zesjescultuur.

Het waren zomaar een paar gedachtespinsels die door mijn hoofd spookten. Dat was ook de reden waarom ik Ursula uit voorzorg dat mailtje heb gestuurd. Eerlijkheidshalve heb ik niet gezien of de ooievaar ook daadwerkelijk landde op het AZC-hotel ‘t Elshuys.

Het actiecomité Albergen reageerde bij monde van mevrouw De Haan vooralsnog gematigd positief. Dat zou kunnen inhouden dat de vreemdeling vermoedelijk is doorgevlogen richting Zenderen.

Hoe dan ook, tot nog toe heeft de wethouder nog niet gereageerd. Mochten er Kamervragen over gesteld worden, dan bent u bij deze mijn getuige.

Ik vrees namelijk met grote vreze dat ook dit mailtje in de papiercontainer van Gerard Masselink en Gerrit Echtermeijer verdwijnt. Overigens scoren die twee wél een excellent cijfer.

J. Kwibus

Cookieinstellingen