Wappies

Foto: Mark Mensink

Wappie is een negatief begrip dat ontstaan is in het Nederlands taalgebruik. Het geeft een zonderlinge geestesgesteldheid aan waarbij men de weg kwijt is geraakt, of een zonderling persoon, een dwaalgeest of ‘gekkie’, aldus Wikipedia. Hier heet dat gewoon nen döl.

Dat wappies tegenwoordig ook in Tubbergen aan de weg timmeren is nieuw, maar niet verrassend. Bovenstaande borden geven het aan. Er gaan trouwens geruchten dat BN’er, zakenman en complotdenker Johan R. uit Geesteren er achter zit, maar dat lijkt mij sterk. Ze zeggen ook dat hij in het gevang zit. Zoiets lijkt mij helemaal onwaarschijnlijk.

Maar op zich kan ik mij er wel iets bij voorstellen, ook hij verdient de kost in de agrarische sector die langzaam maar zeker wordt weggepest door D66 en andere milieufanaten, ook al gaat het hier om de COVID-19 maatregelen bedacht door het World Economic Forum (WEF). Het clubje van Kaag, Rutte en de Jonge.

Trouwens vroeger woonden er ook gekkies in Tubbergen hoor,  maar die verbleven op zaal achter een vergrendelde deur. Met de komst van meer rechten dan plichten werd opsluiten onbetaalbaar. Daarom lopen ze tegenwoordig gewoon “los” al was het beter om er een begeleider aan vast te ketenen.

Wie anno 2023 wordt opgepakt krijgt een taakstrafje. Alleen echte zware jongens blijven meestal achter de dikke deur want sinds 1985 is ophanging afgeschaft. Helaas hebben ze inmiddels zoveel rechten dat opsluiten welhaast onbetaalbaar is. Een eigen kamer met flatscreen, smartphone en computer is tegenwoordig minimaal. Echtgenote of vriendin (of vriend) mag wekelijks een privébezoek brengen want ook zoiets gaat natuurlijk gewoon door in het gevang.

Al die andere rechten zal ik u besparen, al zit tegenover mij iemand die het heeft over wasknijpers maken. Tja, ‘das war einmal’. Thans zijn het miljarden kostende hotels, ook al noemen ze het EBI, PI en meer van dat soort units waar lang niet altijd de cipier de baas is. Vroeger werden gekkies naar Veenhuizen gebracht, maar ook dat bleek onbetaalbaar want in hoogtijdagen woonde half Nederland daar.

Daarom staan er nu ook in Tubbergen borden met kansloze teksten omdat wappies geen strobreed in de weg wordt gelegd. Overigens heeft de dader wel enige sympathie voor dorp G. De borden zijn namelijk geplaatst in Tubbergen, langs de Almeloseweg, zodat het eigen nest niet wordt bevuild.

Binnenkort maar weer naar de stembus, maar of het voor gekkies weer ‘slapen op zaal’ wordt is nog maar de vraag.

J. kwibus

Cookieinstellingen