Column – Drugsverslaafd

Foto: Redactie

De jeugd schijnt tien keer meer te vapen dan te roken. Ik schrok mij een hoedje, want kort geleden was er nog een onderzoek waaruit bleek dat ouderen meer seks hebben dan jongeren.

Gelukkig, het is een nieuw woord in een andere tijd. Zo zie je maar hoe snel een mens kan verouderen. Vapen doe je met de elektronische sigaret en dat is logisch want roken is onbetaalbaar.

Wat jongeren ook ontdekt hebben is ‘snus’. Landelijk schijnt het een probleem te zijn, maar in Tubbergen doen ze daar niet moeilijk over.

Snus is een nicotinehoudend minitheezakje voor in de mond (vergelijkbaar met pruimtabak). Volgens kenners geeft snus een licht tintelend gevoel en worden mensen er alerter en energieker van. Zo bezien lijkt het meer iets voor ouderen in het Eeshofbos.

Nu pas weet ik dat mijn opa (foto) door het gebruik van pruimtabak zo ongeveer zijn halve leven in de drugsscene zat, terwijl hij nog steeds in de archieven van de gemeente Tubbergen vermeld staat als landbouwer.

Nou ja landbouwer? Hij had slechts 3 koeien, 2 varkens en een paard. Hij en mijn oma hadden meer kinderen dan vee. Tja, met zo weinig dieren lagen ze vroeger op tijd in de bedstee en nu heb ik wel eens gelezen dat je van pruimtabak alerter en energieker wordt.

Hij pruimde, maar was geen zuurpruim. Eigenlijk was hij best grappig. Zo luisterden ze vroeger tijdens de hooiperiode naar het weerbericht op de radio. Net als klimaatdrammer, euh, euh, Gerrit Hiemstra, zat ook deze nieuwslezer er destijds behoorlijk naast. De weerman meldde droog en zonnig weer, terwijl het pijpenstelen regende. “Zet dat ding eens boet’n, kiek’n wat den keêrl dan zeg”, was zijn droge opmerking.

In 1964 (drie weken na het overlijden van zijn vrouw) is hij op 85-jarige leeftijd overleden aan verdriet, ondanks dat hij ‘snus’ gebruikte. Toch bijzonder om te weten dat zelfs ‘n keuterboer oet ‘t Geziet drugsverslaafd was.

De kwispedoor van mijn opa is nog altijd in mijn bezit. Vroeger beukte bromsnor de voordeur in bij verdenking van drugs of drugsattributen, maar in Tubbergen zijn alle snorren verdwenen.

Trouwens wie zo’n ding wil bekijken kan terecht op Google of Marktplaats… bij voorkeur niet tijdens het eten!

J. kwibus

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen