Indringers – Column

Foto: Redactie

Onlangs werden we er al voor gewaarschuwd en nu zijn de eersten al gesignaleerd in de buurt van het kanaal Almelo-Nordhorn. Vreemd is het niet na een warme zomer, zeggen ‘geleerden’.

Demonstreren of een actiecomité zoals in Albergen heeft al helemaal geen zin. Ze komen toch. Meestal in hun eentje, maar ze zijn inmiddels al wel met veel, te veel, terwijl we ze nauwelijks kennen, die gevaarlijke Aziatische tijgermuggen.

Niet te verwarren met knutjes (ook uit de muggenfamilie) die verantwoordelijk zijn voor het dodelijke blauwtongvirus bij vooral schapen. Ook deze kennis heb ik van lui die wel hebben doorgeleerd. Vaak jaren lang. Dat u niet denkt dat ik die wijsheid in pacht heb. Er bestaat zelfs een muggenprofessor.

Eerder nog kon je voor een anti-muggenspray of zo’n elektrische vliegenmepper naar de fa. Tijhuis & Zn. aan de Almeloseweg, maar ook daar komen appartementen voor bejaarden.

Tja, waar komen die niet? Als het zo doorgaat bestaat het dorp Tubbergen straks alleen nog uit winkels, bejaarden en tijgermuggen, want het college van B en W in Tubbergen maakt zich nu eenmaal niet druk over stekende indringers.

Toch wordt er gewerkt aan een oplossing. Het probleem is namelijk doorgeschoven naar Gert Hofhuis, de nieuwe voorzitter van de Adviesraad Sociaal Domein. Gert heeft dan ook buitengewoon veel ervaring met de gewone mug uit warme landen.

Zo gaan bijvoorbeeld alle vakantiedagen van Gert op aan ontwikkelingshulp in Gambia, de westkust van Afrika. En zoals u weet barst het daar van de muggen.

Maar nu lees ik net dat Aziatische tijgermuggen vanuit Zuidoost-Azië naar de westkust van Afrika migreren en vanaf daar stiekem meereizen met asielzoekers, vakantiegangers… én Gert. En laat ik nu altijd gedacht hebben dat asielzoekers niets meebrachten, behalve dan een iPhone en een slaapzak.

Overigens steken alleen vrouwtjesmuggen. Zo’n weetje scheelt dan weer de helft van de ellende. Zelf dacht ik altijd dat alleen mannetjes staken. Dat heeft die professor dan toch weer mooi uitgevogeld.

Trouwens nu gaat het gerucht dat de altijd vrolijke Marian van der Linden (advocate Democratisch Recht Albergen) is gestoken. Ergens aan de Gravendijk. En schadevergoeding, how maar!

J. Kwibus

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen