Help, een plaskater – Column

Corné van der Bijl
Corné van der Bijl
Foto: Dierenartspraktijk Geesteren en Almelo

Het is een heel even een rustig moment op vrijdag als de telefoon gaat. De paraveterinair neemt op en ik luister met een half oor mee.

“De kat zit al de hele morgen op de kattenbak?”. Ik weet de vraag die gaat volgen. “Is het een kater of een poes? Kom maar meteen naar de praktijk.”

Het vermoeden is dat er een ‘plaskater’ onderweg is. Maar het grote probleem is dat hij dus niet kan plassen. Voor dierenartsen een berucht probleem, dat altijd op een ongelegen moment komt voor de eigenaar.

We treffen vast de voorbereidingen om de kater zo snel mogelijk te kunnen behandelen als mijn vermoeden klopt.

Even later arriveert een zielig mauwende kater met een bezorgd baasje. Ik doe een algemeen onderzoek en stel nog wat vragen aan de eigenaar. Ik kan een hele grote blaas voelen en uit de vragen blijkt dat de kater al eerder blaasproblemen heeft gehad. Dat was een tijdje goed gegaan, maar nu kan hij helemaal niet plassen. Ik overleg met de eigenaar dat we de kat hier houden en meteen beginnen met de behandeling en dat hij een nachtje bij ons blijft om de juiste zorg te kunnen bieden.

Er zal, onder sedatie, een katheter geplaatst worden om zo de verstopping weg te spoelen en de plasbuis vrij te maken. Vervolgens wordt de blaas via de katheter meerdere keren gespoeld om zo veel mogelijk blaasgruis weg te halen. We doen urineonderzoek om te controleren of er kristallen in de blaas zitten. Struviet kristallen zijn meest voorkomende bij honden en katten.

Ter voorkoming van vorming van nieuwe kristallen of steentjes krijgt de eigenaar het advies om de kat op een speciaal blaasgruisdieet te zetten wat hij de rest van zijn leven zal moeten eten. De volgende dag gaat het erg goed en mag hij naar huis. Die ochtend heb ik de katheter eruit gehaald en al snel gaat de kater zelfstandig plassen. Zowel het baasje als de kater zijn erg opgelucht dat hij weer naar huis mag.

Verschijnselen van een plaskater

Deze symptomen kunnen wijzen op een plaskater:

  • steeds persen tijdens het plassen
  • gaat regelmatig naar kattenbak of naar buiten, zonder dat er plas uitkomt
  • plassen van kleine druppeltjes of helemaal niets
  • klaaglijk miauwen
  • onrustig
  • sloomheid, stoppen met eten, gaan braken

Heeft uw kat last van deze verschijnselen? Dit is spoed, bel je dierenarts.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen