Sinterklaasintocht van Albergen – Column

Fraans Marie in Albergen
Fraans Marie in Albergen
Foto: Redactie

Nu vraagt mijn broer of ik zondag 19 november a.s. voor hem kan invallen bij de intocht van Sinterklaas in Albergen. Vanzelfsprekend zeg ik ja, zoiets is echt iets voor mij; mensen de les lezen, ook al zijn het – zoals in dit geval – kinderen.

Helaas gaat het niet om de schijnheilige zelf, maar om zijn knecht, al is dat een verouderd woord dat nogal wat herinneringen oproept uit het verleden, zeggen sommigen. Maar niet bij mij. Zo was mijn vader vroeger zelf boerenknecht en hij vertelde daar mooie verhalen over. Meestal kwam er een boerenmeid in voor.

Dus ben ik volgende week een van de knechten van Sinterklaas. Rond 12 uur die dag word ik geschminkt door Natascha, een beeldschone blonde grimeuse en kapster uit Albergen, maar zoiets mag je tegenwoordig niet meer zeggen, ook al klopt het wel.

Natuurlijk ga ik voor het cultuurhistorische protocol. Knalrode lippen, witte pietenkraag, roede, gouden oorringen, Moorse kledij en een volledig zwart gezicht zoals dat van een vroegere Moor, een verzamelnaam van diverse volkeren uit de middeleeuwen. Niet omdat ik bang ben herkend te worden (dat is flauwekul) maar omdat Zwarte Piet, als authentiek figuur, één van de kernwaarden is van het culturele sinterklaasfeest*.

Jammer dat Kick Out Zwarte Piet dit feestje niet omarmt. Sterker nog, dit minderheidsgroepje wil anderen hun mening opdringen. Voorlopig gaat het nog om het zwarte gezicht van Piet, maar straks volgt ook de kleding van Piet of het woord knecht. Eigenlijk kun je dan ook carnaval wel verbieden. Of wat dacht u van een kabouter in de tuin? Daar storen kleine mensen zich misschien wel aan.

Het is dan ook ontegenzeglijk onjuist om de culturele Zwarte Piet te cancelen. Wettelijk is het geen discriminatie en ook nooit zo bedoeld. Daar zouden Sinterklaascomités eens beter naar kunnen kijken. Ook in Albergen, of liever gezegd, juist in Albergen. Angst is namelijk een slechte raadgever.

Toch blijft het een probleem, zo’n protesterend handjevol demonstranten, maar nu las ik dat KOZP wil samenwerken met losers van Extinction Rebellion, ook al zo’n minuscuul groepje dat door één op de drieduizend Nederlanders wordt gesteund. Daarom lijkt mij de A35 bij Borne een logische plek om de boel te verzieken en dan bij voorkeur met het nieuwste waterkanon op de voorgrond.

Nu vraag ik mij wel af waar die lui de tijd vandaan halen om te demonstreren. Albergen ligt bepaald niet naast de deur voor mensen uit de Randstad. Nu weet ik trouwens niet of iedereen een baan heeft of alleen maar vrije tijd. Tegenwoordig heb je namelijk ook recht op een bestaansminimum zonder de handen uit de mouwen te steken.

Wel weet ik wat mijn vader als boerenknecht vroeger gezegd zou hebben: “Sommige leu hebt wèrk nig oetvunn’n”, maar dat mag je tegenwoordig niet meer zo zeggen, ook al klopt het wel.

Hoe dan ook, vol verwachting klopt mijn hart en het duurt nog ruim een week. Spannend hoor, zo’n leuke grimeuse…

J. Kwibus

*Op 15 januari 2015 plaatste het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed het sinterklaasfeest, met de figuren Sinterklaas en Zwarte Piet, op de inventarisatielijst.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen