Hap, slik, weg – Column

Corné van der Bijl
Corné van der Bijl
Foto: Dierenartspraktijk Geesteren en Almelo

Soms heb je van die periodes dat eenzelfde probleem ineens achter elkaar voorkomt. Ligt het aan het weer? Is het toeval? Ik weet het niet. Maar ik heb weer zo’n week gehad dat de een na de ander belde dat de hond wat geks gegeten had.

Het begon al in het weekend dat een mevrouw in paniek belde dat haar hondje een sok had gegeten. Ze riep nog “los”, maar de hond deed slik en weg was de sok. Het hondje heb ik meteen naar de praktijk laten komen om een middel toe te dienen waarvan de hond gaat braken. Helaas zonder succes en de eigenaresse wist heel erg zeker dat de sok doorgeslikt was. Na overleg besloten we via een operatie de sok eruit te halen, de volgende dag bij mijn collega.

De volgende dag wilde de assistente de hond opnemen en gaf de eigenaar aan dat het hondje vijf weken daarvoor gedekt was en mogelijk drachtig kon zijn. Dat bracht wel een extra dilemma. Na de echo konden we haar feliciteren! Haar hondje was inderdaad drachtig. Omdat de hond goed eet, normale ontlasting heeft en geen klachten, besluiten we af te wachten of de sok er vanzelf uit komt. En geloof het of niet, maar na een aantal dagen werd de sok alsnog uitgebraakt. De opluchting was groot!

Een dag later kwam er een herder die zijn matras had gesloopt en vervolgens de vulling had opgegeten. Gelukkig braakte deze hond alles uit en was hij de volgende dag weer helemaal de oude. Altijd fijn om te horen dat het goed gaat met de patiënt.

Op vrijdagochtend wordt ik wakker gebeld: “Help, mijn Cane Corso heeft twee Maltezers opgegeten! Wat moet ik doen?” Ik reageer geschokt en vraag of de hondjes in orde zijn. Ze antwoord: “Ze lagen onder de bank en hij heeft er twee doorgeslikt. Ik heb gelezen dat chocolade heel gevaarlijk kan zijn voor je hond.” Ik slaak een zucht van opluchting als ik besef dat ze het over de snoepjes Maltesers heeft.

Wat te doen als je vermoed dat je dier iets verkeerd gegeten heeft:

  • Heb je gezien dat je hond iets heeft gegeten en heb je het vermoeden dat het voorwerp schade kan aanrichten in de slokdarm, maag of darmen van de hond; wacht dan niet af.
  • Heeft je hond iets gegeten dat giftig is? Denk aan chocolade, sommige fruitsoorten of planten. Bel meteen je dierenarts.
  • Heb je niet gezien dat je hond een vreemd voorwerp heeft ingeslikt, maar vertoont hij de volgende symptomen: verminderde eetlust of niets willen eten, braken, niet kunnen poepen of juist diarree, buikpijn.

Bel bij twijfel altijd je dierenarts.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen