Liefde gaat door de maag? – Column

Foto: Dierenartspraktijk Geesteren - Almelo

Ik krijg een berichtje van vrienden dat ze een nieuwe pup erbij hebben. Hij heeft de mooie naam Joep gekregen.

Ze wilden al een tijdje een labrador en eindelijk was het zover. De pup is ruim 4 maanden als ik op visite kom om de nieuwe hond te bewonderen. Ik word enthousiast begroet door een zwaarlijvige pup. Mijn eerste gedachte is: Daar moet wat aangedaan worden.

Ze hebben al een hondje, een superlief Jack Russelltje, die niet dik te krijgen is. Dat is een heel kieskeurige eter en altijd in een goede conditie geweest.

We zitten gezellig aan de koffie als ik het onderwerp maar eens ter sprake breng. “Hoeveel voer geef je aan Joep?” vraag ik. “Ik geef een goede handvol van zijn puppybrokken, denk je dat hij te weinig krijgt?”, klinkt het bezorgd. “Nou, eerder te veel!”, flap ik eruit. We kijken allemaal tegelijk naar Joep, die met getrainde puppy-ogen ons aankijkt.

”Ik zei toch dat hij te dik wordt!”, zegt mijn vriend tegen zijn vrouw. Gelukkig hadden ze het zelf opgemerkt, maar Joep blijkt een hele goede eter te zijn. Hij is wat dat betreft heel anders dan hun Jack Russell. Joep heeft hele goede eetlust en wat je hem voorschotelt, dat eet hij op.

Ik geef ze tips om de pup weer op een gezond gewicht te krijgen en adviseer om het voer dagelijks af te wegen, zodat hij niet te veel krijgt. Dit alles vanzelfsprekend in combinatie met voldoende beweging.

Als we een paar maanden later elkaar weer ontmoeten, zie ik een mooie gezonde pup die in goede conditie is. Gelukkig was er niet veel voor nodig om hem weer op een gezond gewicht te krijgen.

De statistieken liegen er niet om, bijna de helft van de huisdieren is te dik. Dat kan leiden tot vele gezondheidsproblemen. Gelukkig kan er wat aan gedaan worden, maar dat vergt wel veel doorzettingsvermogen van jou als baasje.

Wat te doen als je dier te dik is?

  • Weeg het voer af met een weegschaal
  • Voer naar wat je huisdier zou moeten wegen en niet naar wat hij momenteel weegt.
  • Weeg je dier elke maand.
  • Veel praktijken hebben een dieet programma voor huisdieren. Wij bieden dit kosteloos aan.
  • Geef voeding die geschikt is voor het afvallen.
  • Zorg voor voldoende beweging.

Heb je vragen? Neem contact op met je dierenarts: www.dierenartspraktijkgeesteren.nl

Corné van der Bijl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen