Week van de Lentekriebels… Gadverdamme! – Column

Met februari als warmste maand ooit gierden afgelopen week de lentekriebels door ons huis.

Jazeker ook ouderen hebben kriebels, vooral mijn vrouw.

Toeval of niet, het was ook de Week van de Lentekriebels op veel basisscholen. Lessen die nog belangrijker zijn dan taal en rekenen. Na zo’n collegeweek weten kinderen precies hoe en waar het zaadje wordt geplant. Helaas vertelt juf de locatie er niet bij. Bijvoorbeeld in het fietsenhok of op de camping. En dat heeft vast en zeker te maken met de persoonlijke ervaringen van de juf zelf.

Zo kwam onze zoon vroeger in de Week van de Lentekriebels enthousiast thuis om te melden dat hij nu precies wist wat wij als ouders hadden uitgespookt. Zo hadden we ‘het’ maar liefst twee keer gedaan, refererend aan zijn broer. Nu was niets meer geheim voor hem. Nou ja niets, eigenlijk had hij nog maar één vraag.

De juf had namelijk ook alles verteld over condooms (les 1) en dat zo’n ding uitkomst bood voor als je géén kinderen wilde. Daar had hij lang over nagedacht, de wijsneus, want iets klopte er niet. “Waarom doen mensen ‘het’ als je geen kinderen wilt? Gadverdamme!” Tja, rollebollen voor de lol. Want dat had juf niet verteld, zo bleek tijdens de ouderavond.

Toch moet het op de basisscholen ook dit jaar welhaast een eenzijdig verhaal zijn geweest, want zoals u weet zijn er alleen nog maar onderwijzeressen. En vrouwen reageren nu eenmaal net even iets anders op lentekriebels dan mannen – zo weet ik uit ervaring.

Neem als voorbeeld mijn eigen vrouw, die deze week vol lentekriebels zat. Ze had er zelfs hulpmiddelen voor ingekocht bij de Action en zelf moest ik ook aan de bak. Maar na zo’n weekje ben ik blij dat haar lentekriebels weer zijn verdwenen. Eerlijk gezegd is het niet mijn favoriete bezigheid, zo’n grote voorjaarsschoonmaak. Gadverdamme!

Kwibus

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen