Bella heeft buikpijn – Column

Foto: CC0

Het is zaterdagavond en ik heb er al een drukke dag op zitten. Vanmorgen vroeg mocht ik een verlossing bij een koe doen, het kalf lag niet goed en er was haast bij. Gelukkig kon ik snel de koe helpen en was de boer blij met het mooie kalf.

Daarna belde er nog een paar bezorgde baasjes die hun huisdier nog even na wilde laten kijken, omdat ze niet fit waren. Gelukkig geen al te grote problemen en met wat medicatie of andere voeding moeten ze snel weer opknappen.

Om 19 uur word ik gebeld door een bezorgd baasje. “Hallo, met mevrouw Nijkamp. Mijn hond Bella is niet in orde, eigenlijk al een paar dagen niet”, klinkt het bezorgd. Ik vraag of ze nog eet en drinkt. “Ja, ze drinkt. Best veel, maar vandaag heeft ze niets gegeten. Ze wil ook niet uit de mand komen. Ze is 10 jaar en dat is best oud voor een labrador.”

Na nog wat vragen vraag ik haar om naar de praktijk te komen.

Even later staat Bella op tafel voor het onderzoek. Haar buik is pijnlijk en ze heeft koorts. Ze blijkt een paar maanden geleden voor het laatst loops te zijn geweest. Bella is een ongesteriliseerd teefje van 10 jaar oud. Om te bevestigen wat ik al vermoed gaan we er een echo maken van de buik. En daarmee wordt duidelijk dat Bella inderdaad een baarmoederontsteking heeft.

Vervolgens leg ik het baasje uit dat Bella een spoedoperatie moet ondergaan om haar weer beter te krijgen. Ondanks haar leeftijd is Bella normaal gesproken heel fit en in goede conditie, dus de operatie zou ze prima aan moeten kunnen. Mevrouw Nijkamp geeft Bella nog een laatste kus en een knuffel en gaat dan naar huis om op het verlossende telefoontje te wachten.

Mijn team begint snel om alles klaar te maken voor de operatie. Een paar uur later is alles achter de rug en kan Bella bijkomen van de ingreep. De operatie is gelukkig goed verlopen en de volgende morgen kan ze weer naar huis.

Ik geef het advies om je teefje na de eerste loopsheid te laten steriliseren, als je niet wil fokken. Dit voorkomt een baarmoederontsteking op oudere leeftijd met alle risico’s van dien, en het risico op mammatumoren wordt veel kleiner.

Wil je graag advies of een afspraak maken, bel 0546-769139 en wij helpen je graag. In maart en april geven we korting op de sterilisatie en castratie.

Corné van der Bijl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen