Scootmobielbikkels – Column

Foto: Redactie

Ontwaakt uit de ‘winterslaap’ stuurt Johan zijn Excel Galaxy II behendig door de elektrische schuifdeuren van De Meulenhof, op weg naar het verzamelpunt bij de bibliotheek aan het Raadhuisplein in Tubbergen.

De scootmobieltochten zijn weer begonnen (eerste donderdag van de maand, april t/m oktober). “Alle hens aan dek” zou je denken, maar niets is minder waar. Alles gaat volgens een veilig protocol. Enthousiaste vrijwilligers begeleiden de koers. Ze hebben alles onder controle. Eerst nog een pelotonsfoto en dan, klokslag 13.30 uur, geeft vrijwilliger Gerrit (82) het startsein. In kleine groepjes verdwijnen ze in noordoostelijke richting.

Deze keer kronkelt de route door het glooiende landschap, met prachtige vergezichten, gelegen tussen Nutter en Ootmarsum. Op het terras van café-restaurant Bij de Bronnen aan de Wittebergweg wacht een kop koffie met appeltaart.

Stiekem ben ik best wel jaloers op scootmobielers. Geen helm-, gordel- of APK-verplichting, mogen ze parkeren op de stoep en mag het vervoermiddel bij de Plus en de Aldi mee de winkel in. Logischerwijs wil ik niet ruilen; maximaal 20 km/u schiet niet echt op en zo’n Schildpadstand is al helemaal zenuwslopend. Verbazingwekkend gaat het sneller dan ik dacht.

Toch moet de eerste coureur van een scootmobiel die een snelheidsbekeuring krijgt nog geboren worden, al zou je dat niet zeggen tegen Robert Bekhuis, Marcel Kleissen en Andries Mast. Maar zij besturen dan ook een olympische Van Raam Easy Sport handbike met superbatterijen. Alleen Robert is nog geen deelnemer, terwijl Adries zijn bike wel heeft teruggetuned… zegt-ie. Van Marcel weet ik het niet, maar niets is onmogelijk.

Trouwens ‘kwajongens’ hou je altijd. Zo werd een tijdje geleden Paul Lucas (71) op de Bruno van Ommenstraat in Tubbergen geklokt op 21 km/u. “Hoezo per uur?”, vroeg de altijd komische ex-manager van PostNL. Hij was met zijn handbike nog maar twee minuten onderweg naar zijn wekelijkse sportuur, een afstand van amper 800 meter. Daarna volgde een nieuwe berekening en kwam hij er vanaf met een waarschuwing. Kennelijk was wiskunde niet het sterkste vak van de boa.

De scootmobielstoet dendert voort over de mooiste weggetjes van Tubbergen. Aan kop rijdt Ria, het is haar eerste rit. Op de tweede plek gevolgd door Johan, die met uiterste precisie langs het randje rijdt, maar hij was vroeger dan ook kraanmachinist.

Wie weet mag ik ooit nog eens mee, maar dan gaat mijn voorkeur wel uit naar een scootmobiel Excel Galaxy II cabriolet. Zodat het dak dicht kan. Stel je voor dat het gaat regenen. Want niet iedereen is een bikkel…

Kwibus

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen