Archeologisch nieuws van de Tubberger es - Column

jun 22 , 10:36 Opinie
img 6677
Mander en Vasse kennen bijzondere opgravingen. Onlangs kwam Vasse niet alleen in het nieuws vanwege een opwindende vondst van een speldje, maar vooral omdat nu de herkomst bekend is.
Toch kent ook Tubbergen een dergelijke geschiedenis, al blijft het speldje van Tante Sien natuurlijk wel wereldnieuws. Vasse noemen ze niet voor niets de Parel van Twente.
Maar ter zake: in 1982 vond een landbouwer een nogal verdacht voorwerp op de Tubberger es waarvan niemand de herkomst wist. Zelfs de toenmalige Rijkspolitie werd ingeschakeld. Het voorwerp leek aanvankelijk op een granaat uit de Tweede Wereldoorlog.
Misschien was het explosief wel afkomstig van de Engelse Lancaster bommenwerper die in de nacht van 21 juli 1944, boven de Tubberger es, door een Duitse nachtjager in wel duizend stukken werd geschoten. Aldus getuige Herman Schaepman.
Dus werd de Explosieven Opruimingsdienst Defensie ingeschakeld. Terwijl de sergeant het voorwerp minutieus onderzocht stonden zeker zes nieuwsgierige politieagenten er met hun neus bovenop. Hadden zij nu wel of niet een historisch voorwerp, dat misschien wel een vermogen waard zou zijn?
Plotseling liet de bomexpert het voorwerp uit z’n handen vallen en kwam het met een donderse klap op de stenenvloer terecht. Nog nooit zag je agenten zo schrikken, maar de sergeant wist wat hij deed. Door de klap vielen alle brokken zand van het voorwerp en wat overbleef... was een bromfietsuitlaat.
Archeologen en andere geleerden hebben onlangs, na jaren onderzoek, ontdekt dat de ‘knalpiep’ afkomstig is (verkocht op 12 mei 1963) van rijwielzaak Buijvoets uit Tubbergen. Of de uitlaat tegenwoordig ergens in een verlichte glazen vitrine ligt, is mij niet bekend, maar thans zou Henricus Albertus Buijvoets (helaas op 75-jarige leeftijd in 1988 overleden) dat ding hebben geschonken aan Jurgen Letteboer (The Iron Man) van de firma IJzer en Zo.
Tja, archeologisch nieuws uit Tubbergen zou je denken, maar daar ligt de Man van Mander niet wakker van. Trouwens, het laatste nieuws is nogal spectaculair; ze zeggen dat de Man van Mander een vrouw is. Wordt vervolgd!
Kwibus