De maanden september en oktober staan in het teken van de oudere huisdieren die - heel symbolisch - in de herfst van hun leven zijn. Dan kun je denken aan storm, regen en kale bomen. Maar ik denk liever aan mooie herfstkleuren, na zomerse dagen en oogsten.
Wanneer is je huisdier een senior? Een kat van 7 jaar of ouder, een grote hond van 6 jaar of ouder en een kleine hond van 8 jaar of ouder.
Ik krijg een telefoontje van meneer Bos. Hij zegt: “Onze Bram komt elke morgen moeilijk uit de mand en loopt niet altijd even vlot mee met uitlaten. Hij plast wat vaker en drinkt wat meer. Hij is inmiddels al 10 jaar.”
We spreken af dat Bram op consult komt, zodat we hem na kunnen kijken en hem kunnen helpen met de ongemakken die hij ervaart. Later die dag zie ik een kwispelende Bram binnenkomen. Hij is al vaker geweest en gaat braaf op de weegschaal zitten.
Als hij de spreekkamer binnenkomt, springt hij meteen met de voorpoten op de tafel. Maar hij heeft wel een handje nodig om hem erop te helpen. Meneer Bos vertelt nog een keer wat de klachten zijn van Bram en ik begin mijn onderzoek. Het is de maand van de senior en dan hebben we een actie voor het urineonderzoek. Hij heeft alvast een plasje opgevangen en die wordt door de assistente nagekeken.
Tijdens het algemene onderzoek laat Bram zich goed onderzoeken, hij heeft een goede conditie en mooie vacht. Ik vraag: "Welke voeding krijgt uw hond?" Meneer Bos antwoordt: “Seniorenbrokken.” Dat is goed om te horen, omdat dat seniorenbrok speciaal ontwikkeld is voor de oudere hond. Dan doe ik een aantal testjes voor de gewrichten en dan blijkt dat Bram toch wat moeite heeft op een aantal punten. Hij reageert wat pijnlijk bij sommige gewrichten en is wat stijver in de heupen.
Even later komt de assistente binnen en dan blijkt dat de urine niet voor niks is meegenomen. In overleg met de eigenaar nemen we bloed af van Bram. Dat kunnen we in de praktijk testen, zodat we met 10 minuten de uitslag hebben.
Goed en slecht nieuws voor Bram. Zijn nierwaarden zijn iets verhoogd en er lijkt wat beginnende artrose te zijn. Meneer Bos kijkt bezorgd en vraagt: “Wat is dan het goede nieuws”. Ik antwoord: “Dit kunnen we goed behandelen met de juiste ondersteuning. Bram krijgt medicatie voor de artrose om de pijn te verlichten en andere voeding die de nieren ondersteunen.”
Als ik na 10 dagen bel hoe het gaat, ben ik blij om te horen dat Bram weer vlot uit de mand komt en dat hij het voer met smaak opeet. Hij is een stuk vrolijker en veel actiever dan voorheen.
Corné van der Bijl, dierenarts