Dorpje raast ‘grote broer’ voorbij - Column

02 mrt , 10:21 Opinie
img 2024 03 01 145253
Wie vanaf Tubbergen bij helder weer de Poolster volgt, krijgt al snel het gevoel van de aarde te vallen. Zoals stripfiguur Billy Turf ooit dacht.
Even voor de jongeren: Billy was het dikste studentje ter wereld die vol kwajongensstreken zat (anno 2024 gecanceld, net als Zwarte Piet). Nadat meester Kwel had uitgelegd dat de aarde rond was, schreef Billie in zijn proefwerk: "De aarde is zo plat als een pannenkoek en als je te ver loopt val je eraf."
U raadt het al, we gaan richting Manderveen. Deze week in het nieuws door een mooi verhaal van Bianca Lucas, over Sam (9) die elke dag verlekkerd naar de biertap kijkt, op weg naar zijn nieuwe leslokaal in het Kulturhus van Manderveen.
Net als van Billie Turf mag er ook van Sam vast wel een reclameposter boven de tap hangen van Marlboro of Caballero. In Manderveen bepalen ze namelijk zelf wel wat goed en slecht is. Een ijverig en sociaal volkje. Helaas zijn er maar 630 van en heel toevallig ken ik er een paar.
Zoals de Venfluiters en het veelzijdige Filart, maar ook hovenier en alleskunner Jeroen Oosterik en Emma Wortelboer zijn nogal populair. Zelfs Onze-Lieve-Heer is promotor van Manderveen, ook al speelt Jeroen de functie van Jozef en is de kerk een Mariakapel.
Nu is Manderveen de grote inspirator voor Fleringen en Langeveen, zo las ik in het bericht van Bianca. Ook daar willen ze de basisschool in een multifunctioneel gebouw onderbrengen. Bij hun ‘grotere broer’ in Tubbergen zijn ze minder succesvol met een dorpshuis. Na jaren vergaderen zijn er nog 4695 inwoners die er een plasje over willen doen. In mijn vorige leven was het motto ‘Praeparatus Esto', oftewel wees voorbereid. Met de bouw van het nieuwe Kulturhus in Manderveen lijkt het alsof ze daar hetzelfde motto hanteren, terwijl ze ook al bekend staan om ‘niet lullen, maar poetsen'.
Over voorbereid gesproken; in Manderveen geldt een maximumsnelheid van 30 km/u (Jeroen controleert). Want wie te hard langs het Kulturhus rijdt, valt na een paar honderd meter alsnog van de aarde. Leer mij Jeroen kennen!
Kwibus