Keizersnede - Column

15 mei , 15:06 Opinie
kat kittens
Het is vrijdagochtend als er gebeld wordt. De assistente neemt op: “Is er een echo gemaakt?” vraagt ze en dan blijft het even stil.
“Ok, u verwacht twee kittens en dit is de eerste bevalling voor de poes?”. De eigenaresse klinkt erg bezorgd. We laten haar meteen komen naar de praktijk en beginnen vast met alles klaar te zetten wat we denken nodig te hebben. De röntgen worden in gereedheid gebracht. En mijn assistente maakt vast de operatiekamer klaar om geen tijd te verliezen, als we toch een keizersnede moeten doen.
Even later komt de kat binnen die het zwaar heeft met de bevalling. Ik onderzoek haar snel. We maken een röntgenfoto om te kijken hoeveel kittens er in de buik zitten en waar die zich bevinden. In dit stadium is dat het meest betrouwbaar en krijgen we een goed beeld waar de kittens zich in de buik bevinden. Het blijken drie kittens te zijn en er bevindt zich geen kitten in het geboortekanaal. Gezien de tijd die de poes al bezig is, besluit ik dat een keizersnede de beste optie is voor zowel moeder als kittens. Na overleg met de eigenaresse beginnen we met de keizersnede.
Alles verloopt vlot en al snel heb ik de eerste kitten, de assistente vangt deze op in een handdoek en begint fanatiek te wrijven. Het slijm uit het bekje wordt weggehaald en al snel hoor ik het geschreeuw van de kitten, dan de andere twee nog. De tweede kitten blijkt niet levensvatbaar en veroorzaakte de problemen met de bevalling. De laatste heeft het zwaar, de assistente doet erg haar best en even denken we dat de kitten het niet redt. Maar we geven extra zuurstof en proberen de kitten warm te krijgen. Net als ik denk dat het niet gaat lukken begint deze kitten zachtjes geluid te maken. We halen opgelucht adem, deze lijkt het toch te redden!
Na een uurtje is de moederpoes wakker, begint ze haar kittens te likken en in vrij korte tijd liggen de kittens tevreden te drinken. Na 10 dagen komt de kat terug voor controle en blijken de kittens het erg goed te doen. Ze groeien goed en de moeder zorgt erg goed voor haar kroost. De eigenaresse is heel erg blij en opgelucht dat het goed is afgelopen.
Corné van der Bijl, dierenarts