Nepnieuws - Column

jun 29 , 16:37 Opinie
img 2024 06 19 122942
Knappe koppen hoor, die jongens (en meisjes) uit de gemeenteraad van Tubbergen. Allemaal atoomfysica gestudeerd. ‘Specialisten’ die zomaar even op een maandagavond een kerncentrale in Tubbergen regelen. Ja echt, het stond in de Tubantia en in de notulen.
Wellicht keken ze door een wc-rol naar de milieuvriendelijke biogas-installatie aan de Huyerenseweg in Tubbergen. Maar lieve mensen van de raad, een kerncentrale is van een heel andere orde.
Maar er was meer nepnieuws uit Tubbergen. Zo staan we met afstand aan kop als het gaat om gezondheid. We gaan immers veel minder naar de dokter dan in andere gemeenten, zo hebben statistici berekend.
Even verderop in het nieuws stond dat Tubbergen de meeste wielrenners kent. Maar liefst 700, waarbij ouderen op e-bikes en jongeren op fatbikes nog niet eens waren meegerekend.
Kennelijk hebben die rekenmeesters niet bij de echte meester Bert Bekhuis in de klas gezeten anders hadden ze vast wel kunnen uitrekenen hoeveel ongelukken dat oplevert. Maar nee hoor, hier in Tubbergen hebben we het laagste doktersbezoek en het woord ziekteverzuim kennen we niet. Zoiets klinkt geweldig tijdens een sollicitatiegesprek straks bij de kerncentrale, maar er klopt natuurlijk niets van.
“Statistici zijn mensen die te dom zijn om te leren en te onhandig om te werken”, zei mijn vader vroeger. Volgens hem waren ‘flutbanen’ toen al in opkomst. En zoals altijd had hij gelijk. Tegenwoordig zijn er te veel bullshit jobs en wordt het steeds lastiger om een vakman te vinden voor het echte werk.
Ongetwijfeld zou hij dat ook hebben gevonden van een stukjesschrijver in het ‘wereldberoemde’ TubbergenNieuws.nl. Maar echt schuldig voel ik mij niet hoor, met twaalf ambachten en dertien ongelukken. “Alles is beter dan werken”, zei de zwerver. Zelfs nepnieuws.
Kwibus